14 oktober 2021 t/m 18 april 2022

GOTH – de podcast

GOTH – Designing Darkness

De tentoonstelling GOTH – Designing Darkness gaat op zoek naar de bronnen van de subcultuur goth en presenteert twee eeuwen cultuurgeschiedenis vol dramatische verbeeldingen, onheilspellend design en zwartgallige kunst.

In deze podcastserie gaan we in gesprek met de ontwerpers, kunstenaars, conservatoren, wetenschappers en goths die betrokken zijn bij de tentoonstelling. Wat betekent goth voor hen? Waarom steekt deze duistere stijl iedere paar jaar weer de kop op? En wat vertelt goth ons over de huidige maatschappij? Je hoort het hier in de podcast GOTH – Designing Darkness.

Cindy Wright, “Eye to Eye (unification)”, 2020. Eigendom stad Antwerpen, in langdurige bruikleen in M HKA. C/o Pictoright 2021.

Aflevering 1: Een beginnerscursus goth

In deze eerste aflevering gaan we in gesprek met Timo de Rijk en Tomas van den Heuvel. Timo is directeur van Design Museum Den Bosch en conservator van GOTH – Designing Darkness. Tomas is assistent-conservator van de tentoonstelling. Timo en Tomas geven een beginnerscursus goth, vertellen over de historische wortels en hedendaagse uitingen van de subcultuur en reflecteren op de redenen waarom goth iedere paar jaar de kop op steekt.

Aflevering 2: Échte goths en authentieke commercie

In deze tweede aflevering gaan we in gesprek met fotograaf Nona Limmen en modeontwerpers Marjolein Turin en Linda Friesen. Werk van hen alle drie is in de tentoonstelling te zien. We bespreken hoe authenticiteit zich verhoudt tot commercie, waarom ze zichzelf wel (of niet!) goth noemen en of het mogelijk is om in goth écht origineel te zijn.