10 maart 2019 14.00 uur

Lezing ‘Het Gesamtkunstwerk: Jean Cocteau en de Ballets Russes’ door Sjeng Scheijen

Lezing — Jean Cocteau – Metamorphosis

In deze lezing spreekt Sjeng Scheijen over een vormende periode in Cocteau’s artistieke leven. Hij werkte toen samen met de Ballets Russes, het legendarische ballet- en operagezelschap van Sergej Diaghilev.

In dat gezelschap werd een nieuwe vorm van multidisciplinair theater beproefd, waarin kunstenaars, schrijvers, componisten en choreografen op voet van gelijkheid met elkaar samenwerkten om zo een nieuwe vorm van totaaltheater, een Gesamtkunstwerk, te creëren. Sommige van de beroemdste kunstenaars en componisten van de twintigste eeuw als Matisse, Picasso, Miro, diChirico, werkten daar samen met componisten als Stravinsky, Debussy, Ravel, Prokofjev, en choreografen als Fokine en Balanchine. Cocteau was een vaste waarde in dit gezelschap en werkte mee aan verschillende producties, waaronder aan Parade, het legendarische ‘kubistische’ ballet uit 1917 met decor en kostuums van Picasso en muziek van Satie. De ervaringen van de jonge Cocteau hadden grote invloed op zijn latere theatrale producties, en vormden zijn volwassen kunstenaarschap.

Sjeng Scheijen is Slavist en Ruslandspecialist. Zijn biografie van Sergej Diaghilev werd wereldwijd geprezen en vertaald in het Engels, Russisch, Japans en Frans. Eind maart komt zijn nieuwe boek uit: ‘De Avant-gardisten: de Russische revolutie in de Kunst.’

Kosten: €5 voor de lezing. Als u ook de tentoonstelling wilt bezoeken dan heeft u daarvoor een toegangsbewijs nodig (€10 normaal, €5 gereduceerd, gratis met Museumkaart). U betaalt aan de kassa op de dag zelf.

Aanmelden: stuur een e-mail aan aanmelden@designmuseum.nl onder vermelding van uw naam, aantal bezoekers en ‘Lezing 10 maart’.