1 oktober 2020 20.00 uur

Nacht van de onsterfelijkheid

Lezing — Bodydrift – Anatomies of the Future

De Nacht van de Onsterfelijkheid is helaas al uitverkocht. 

Voor zover we weten is het leven en het voortbestaan van de mens op deze planeet eindig. Onze ideeën over sterfelijkheid zijn sterk ingebed in een spiritueel denkraam. Het is moeilijk voor te stellen dat de menselijke soort toch een manier vindt om die sterfelijkheid te omzeilen.

Toch wordt de dood als definitief eindpunt van het menselijk leven steeds vaker bevraagd. Door biotechbedrijven en durfkapitalisten uit Silicon Valley, en in bredere zin ook vanuit het zogeheten transhumanisme. Deze filosofische stroming voorziet een mens die dankzij wetenschappelijke kennis en technologische vooruitgang boven zichzelf en zijn sterfelijkheid weet te stijgen.

De zoektocht naar het eeuwige leven lijkt vooral de rijken en machtigen der aarde bezig te houden. Maar wat kunnen we van kunstenaars, ontwerpers en filosofen leren over het onsterfelijke lichaam? Hoe zal dat lichaam er volgens hen uitzien? Zal onze huidige verschijningsvorm uiteindelijk uitsterven? Lukt het ons om onze sterfelijkheid saboteren? Hoe inclusief en democratisch is de transhumanistische beweging? Welke morele grenzen dringen zich onherroepelijk op?

Frederik Heyman, Virtual Embalming, 2018

De avond is onderdeel van de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future, waarbij de grenzen tussen design, techniek en lichaam worden verkend. Samen met techniekfilosoof Martijntje Smits en biohacker en toekomstdenker Peter Joosten gaan we in gesprek over het eeuwenoude verlangen naar een leven zonder einde. Het gesprek wordt geleid door Dieuwertje van Schadewijk, programmamaker en cultuurwetenschapper, en Fredric Baas, conservator van de tentoonstelling BodyDrift Anatomies of the Future.

Tussen 20.00 en 21.30 krijgen we handvaten aangereikt waarmee we de grenzen van onze (on)sterfelijkheid verkennen. Daarna is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een stadswandeling met onsterfelijkheid als thema. Hoe zou jij vorm willen geven aan jouw eigen mogelijke onsterfelijkheid? Of omarm jij liever de eindigheid van het bestaan?

De Nacht van de Onsterfelijkheid is helaas al uitverkocht. 

De tentoonstelling is te bezoeken tussen 19.00 en 20.00 uur
Entree €5,- inclusief museumbezoek en wandeling (te betalen aan de balie van het museum)
Aanmelden via: aanmelden@designmuseum.nl
Graag aangeven of u alleen komt of met iemand anders uit hetzelfde huishouden, dit in verband met de stoelschikking. De avond vindt plaats in de entreehal van het museum, er zijn maximaal 40 plaatsen beschikbaar.

Martijntje Smits is techniekfilosoof, onderzoeker en docent. Ze werkte als universitair en onderzoeker aan verschillende universiteiten en instituten, ook in de VS en in Noorwegen. In haar werk neemt ze technologische beloften en doembeelden onder de loep, zoals over robotica, mensverbetering en digitalisering. Nieuwe techniek blijkt steeds een vorm van politiek bedrijven, al verhullen  ’technical fixes’ dat meestal. In plaats van die toekomst aan technologische experts en investeerders over te laten, pleit ze voor een sterke democratisering van de verbeelding en besluitvorming over technologie. Smits is auteur van o.a. ‘Monsterbezwering, de culturele domesticatie van nieuwe technologie’ en schrijft momenteel een boek over ‘de lessen van Frankenstein’.

Peter Joosten MSc. is biohacker, spreker en toekomstdenker. Hij heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde en Journalistiek gestudeerd. In 2019 rondde hij de opleidingen bio-ethiek aan de Università Europea di Roma en de Biohack Academy aan de Waag Amsterdam af. In 2020 volgt hij de opleiding Wetenschapsjournalistiek.

Naast blogger en podcaster (Bio-hacking Impact) is hij spreker bij diverse bedrijven, instellingen en evenementen, waaronder TEDx, Biohacker Summit Stockholm, UMC Utrecht, Martiniziekenhuis Groningen, Radboud UMC, KPN, Etos en ASML. Hij is auteur van het boek Biohacking, de toekomst van de maakbare mens. Als gastdocent is hij verbonden aan TU Eindhoven (Master Human Technology Interaction) en de Next Nature Academy.

Peter wordt daarnaast regelmatig geïnterviewd voor televisie-programma’s, kranten, radio en magazines over biohacking en de impact van technologie op de mens (o.a. RTL5, BNNVARA, Radio 1, Men’s Health, BNR Nieuwsradio, Volkskrant, Tegenlicht en De Correspondent).