Meer Video's
Utopische alternatieven | Low-tech, het masterplan en klimaathoop
Zijn er alternatieven om de wereld redden? Journalist Kris De Decker en ontwerper Bram de Vos denken van wel. In de laatste aflevering van de podcast vertellen zij over hun ideeën.
De verbeelding voorbij | Sciencefiction en klimaatcomplotten
Krankzinnige wetenschappers, laserstralen vanuit de ruimte, mysterieuze satellieten… Wat als de verbeelding het overneemt van de feiten?
Geo-engineering in de praktijk | Onderzoek en geld
Hoe werkt onderzoek naar geo-engineering in de praktijk? En wie financiert dit soort projecten? In de vijfde aflevering van de podcast ‘Design voor de planeet’ zijn wetenschapper Annelot Broerze en klimaatjournalist Maarten van Gestel te gast.
Waterbouwers | Veiligheid en klimaatadaptatie
Hoe kijken waterbouwers naar de hedendaagse klimaatuitdagingen? En wat kunnen historische projecten, zoals de Afsluitdijk, ons leren?
Het (politieke) klimaat beïnvloeden | Meteorologie en activisme
Historici Robert-Jan Wille en Peter van Dam geven een beeld van klimaatwetenschap en klimaatactivisme in de vorige eeuw.
Ons koloniale heden | Ongelijkheid en klimaat
Historicus Lenneke Berkhout vertelt in deze tweede aflevering over de rol die de VOC had in het meenemen van exotische planten en het daarmee aanpassen van de natuur. Activist Julia Jouwe zet zich in voor West Papoea, dat vandaag de dag nog steeds onder koloniaal bewind valt.
Het probleem | Klimaat en geo-engineering
In de eerste aflevering van de podcast praten we met klimaatjournalist Vera Boonman en wetenschapper Jeroen Oomen. Vera schetst een beeld van de huidige stand van klimaatverandering en de politieke besluitvorming rondom dit thema, terwijl Jeroen meer verteld over geo-engineering zelf.