Posthuman

Onze zeven favoriete posthuman romans

27 mei 2020
Boek

De tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future laat zien hoe kunstenaars en ontwerpers nadenken over de toekomst van het menselijk lichaam. Ook in romans is dit een veel voorkomend thema zowel in klassieke sciencefiction als in hedendaagse post-apocalyptische boeken. Dit zijn de favoriete romans van de medewerkers van het museum over de thema’s van de tentoonstelling.

Frankissstein – Jeanette Winterson (2019)

Een gotische roman over onze nabije toekomst. Jeanette Winterson beschrijft het vroeg 19e eeuwse ontstaan van de gothic novel door de ogen van Mary Shelley en koppelt dit aan een wervelende hedendaagse verhaallijn over een moderne Frankenstein, een verkoper van seksrobotica en een genderfluïde arts.

Frankissstein van Jeanette Winterson

Do Androids Dream of Electric Sheep? – Philip K. Dick (1969)

Een absolute sciencefictionklassieker die via de verfilming onder de titel Blade Runner (1982) het grote publiek aan het denken heeft gezet over de gradaties van menselijkheid die we verwachten van de androïden die ons in de toekomst gaan bijstaan. De film speelt zich af in november 2019, destijds nog 37 jaar in de toekomst.

Oryx and Crake – Margaret Atwood (2003)

Een apocalyptische roman van de koningin van de speculatieve fictie. Snowman is misschien wel de laatste mens op een aarde die compleet verwoest is. Via flashbacks ontdek je dat genetische manipulatie en bio-engineering de bron zijn van deze totale vernietiging.

De goede zoon – Rob van Essen (2018)

Dit boek won de Libris Literatuurprijs, en niet voor niets. Het is een bizarre,  groteske zoektocht naar de waarde van het mens-zijn in een maatschappij waar alle taken door een robot uitgevoerd kunnen worden, met als hoogtepunt een zeer memorabele seksscene tussen een zelfrijdende auto en de hoofdpersoon.

Machines Like Me – Ian McEwan (2019)

McEwan start zijn roman in een alternatief Engeland tijdens de Thatcher-jaren. Een kleine groep slimme robots wordt op de markt gebracht, maar als snel blijkt dat de wereld nog niet klaar is voor  hun kunstmatige intelligentie.

Murmur – Will Eaves (2018)

Alan Turing is wereldberoemd als code-kraker tijdens de Tweede Wereldoorlog en bedenker van de Turingtest, een experiment om de kunstmatige intelligentie van een computer te onderzoeken. Maar in deze roman is het niet een computer, maar Turing’s eigen geest die doorgrond wordt. Een roman over kunstmatige intelligentie, seksualiteit en identiteit.

Klont – Maxim Februari (2017)

De wereld wordt bedreigd door een klont; een kluwen van data die een eigen leven is gaan leiden op het net . Een jonge charismatische wetenschapper waarschuwt voor de dataficering van de maatschappij en de komst van de klont, een stoffige data-expert van het ministerie van veiligheid moet uitzoeken of hij gelijk heeft. Een intelligente, verontrustende roman.