PROCESS – Design Drawings from the Rijksmuseum

Tekenen is ontwerpen

3 november 2022

Een ontwerper formuleert zijn eerste gedachte over een object door te tekenen. Hij – de werken in de tentoonstelling PROCESS en daarmee ook op deze Derde Verdieping zijn vrijwel zeker allemaal gemaakt door mannen – maakt een snelle schets en kan daar vervolgens verbeteringen in aanbrengen, of er een tweede schets naast zetten. Zo gebruikt hij de tekening als manier om zijn ontwerp vorm te geven, in de eerste plaats voor zichzelf. De eerste schets is zowel verbeelding van het eerste idee als middel tot reflectie voor het verdere ontwerp.

Als de ontwerper zijn idee met anderen wil delen, bijvoorbeeld met een mogelijke opdrachtgever, zal hij de tekening zorgvuldiger uitwerken. Met schaduwen of met kleur kan hij het getekende ontwerp er realistischer uit laten zien. Maar het blijft gaan om het verbeelden van een idee: het ontworpen object bestaat nog niet.

Links naar rechts: Onbekend, ontwerp voor een zilveren kan, ca. 1730-1740. Onbekend, ontwerp voor een lijst, ca.1625-1650. Onbekend, ontwerpen voor zilveren handvatten, ca. 1730-1740.

Tekenen anno nu
Handgemaakte tekeningen zijn er vrijwel niet te vinden, in de werkplaats van Studio GdB van Gilles de Brock en Jaap Giesen. Zij ontwikkelden een unieke printer waarmee ze glazuur kunnen printen op keramieken tegels. Hun ontwerptekeningen maken ze digitaal, maar heeft dat ook echt hun voorkeur? In onderstaande video vertellen Gilles en Jaap je meer over dit proces.