13 oktober 2018 t/m 17 februari 2019

Binnenkijken met Thijs Wolzak

Van september 2011 tot januari 2018 fotografeerde Thijs Wolzak 248 keer Nederlanders in hun interieur. De fotoserie Binnenkijken maakte hij voor NRC Handelsblad en in het bijschrift van de foto’s moeten vele honderdduizenden lezers van de krant op zoek zijn gegaan naar de vaste vragen “Wat is er in uw huis van Ikea?” en “Wat neemt u mee bij brand?”. De foto’s stellen de bewoners centraal in hun eigen interieur en elke foto stelt natuurlijk de vraag: wie is de bewoner en op welke manier is de bewoner ook zijn interieur? Wolzak kijkt bij mensen binnen, wij kijken in hun ziel.

Sprakeloos

Tijdens zijn bezoeken was Wolzak vaak sprakeloos: hij zag hoe ver mensen gaan in het construeren van een thuis, het inrichten van de eigen woonplek, het bouwen van hun nest. Wat voor de kijker regelmatig verbazingwekkend of zelfs absurd is, is voor deze bewoners vanzelfsprekend, de enige logische keuze.

Boek

Fotograaf Thijs Wolzak koos de term Human Interior voor het project dat naast deze tentoonstelling ook uit een begeleidend boek bestaat. Dit 120 pagina’s tellende boek verschijnt op 13 oktober bij uitgeverij Lecturis met tekstbijdragen van Arnon Grunberg en Coen Simon. Winkelprijs € 29,95.

Curator aan het woord

Design Museum Den Bosch toont in zijn tentoonstellingen de maatschappelijke betekenis van design. En waar is deze groter dan in onze meest intieme leefomgeving; de eigen woning? Via de tentoonstelling en diverse activiteiten willen we bezoekers stimuleren om niet alleen na te denken over andermans interieur, maar ook over de keuzes en motieven in de eigen habitat.

Met dank aan

De tentoonstelling Binnenkijken met Thijs Wolzak komt mede tot stand dankzij Het Cultuurfonds – Noord-Brabant, IKEA Nederland, Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, Kossmann.dejong, Neef Louis Design – Amsterdam, NRC Handelsblad, VOF Vogtländer & Van Arum, Karel Boersma, Nina Graziosi, Bjarne Mastenbroek.

Uitslag Binnenkijken Fotowedstrijd!

In het kader van de tentoonstelling ‘Binnenkijken met Thijs Wolzak’ organiseerde Design Museum Den Bosch een fotowedstrijd. De opdracht? Maak een foto van jezelf in je interieur. We waren op zoek naar interieurs die volgens de eigen bewoner(s) bijzonder zijn. Het ging dus niet alleen om het mooie plaatje, maar vooral ook om het verhaal erachter. Welke unieke keuzes zijn er gemaakt? En waarom past dit interieur juist helemaal bij de bewoner?

Na rijk beraad heeft de jury, bestaande uit Thijs Wolzak, Fredrik Baas (curator) en Timo de Rijk (directeur Design Museum Den Bosch), onderstaande foto tot winnaar uitgeroepen. De foto is  genomen door Rene Verwijs. Uit het juryrapport: ‘De foto heeft de beperkingen van een mobiele telefoon, maar is verder prima. Hij is wat donker maar dat lijkt bij het interieur te passen, en je kunt alles goed zien. De bewoners staan er beide op, daar is dus over nagedacht. De pose is ietwat geposeerd maar sluit goed aan bij de ordening van het interieur. Het interieur heeft een eigen sfeer en alles ziet er uit alsof het er met een reden is. Eclectisch lijkt een understatement in dit geval! Het is een ontegenzeggelijk eigenzinnig interieur op een weloverwogen foto en dat maakt dit de winnaar.’ Als prijs wordt het interieur van Rene vastgelegd door Thijs Wolzak. Die foto zal tot het einde van de tentoonstelling op zaal in Design Museum Den Bosch te zien zijn.

 

De winnende foto van Rene Verwijs

Ook de winnaars van de tweede en derde plek verdienen een plekje in de spotlights. Links zie je de inzending van Marly van de Griendt, waarover de jury het volgende zei: ‘Als foto misschien wel de beste qua belichting, standpunt en pose. Technisch is er weinig op aan te merken. Artistiek/inhoudelijk is de foto echter een beetje rechttoe-rechtaan. Het interieur is zo eclectisch als maar kan met een sculptuur, jukebox en in de tuin een Telephone Box. De tafel is bijzonder en maakt nieuwsgierig. Ondanks de eclectische mix zijn alle elementen apart wel heel herkenbaar: hertenkop, jukebox, ei-stoel, Mariabeeld.’ Rechts zie je de inzending van Xandra Vellekoop, waarover de jury het volgende zei: ‘De foto is technisch niet perfect, en artistiek/inhoudelijk waren er spannender inzendingen; het interieur komt vrij ‘eighties’ over. Toch is de strengheid van het interieur intrigerend. De bewoonster maakt het zichzelf niet makkelijk. Het lijkt alsof ze haar huis gebruikt om zichzelf een beperking op te leggen in plaats van als fijne plek om te relaxen. Dat is fascinerend. De pose is wat onhandig maar komt daardoor wel eerlijk over.’