5 februari 2022 t/m 29 mei 2022

Blommers/ Schumm find Fontana

Twintig foto’s in grote lichtkasten zijn het resultaat van een opdracht aan het fotografenduo Blommers/Schumm. Het uitgangspunt is een eigen interpretatie van het werk van de Italiaans-Argentijnse kunstenaar Lucio Fontana uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De foto’s leggen sowieso alle werken vast die zich van deze belangrijke avant-gardekunstenaar in de collectie van Design Museum Den Bosch bevinden. Daarnaast voegen ze een bijzondere dimensie toe aan deze objecten. De fotoserie wordt nu ook opgenomen in de museumverzameling

Blommers/Schumm werken veel in de wereld van de mode en de luxe-industrie, maar hebben een fascinatie voor gewone mensen en objecten uit onze directe omgeving. Kostbare sieraden zijn net zo goed hun onderwerpen als een aardappel of een opgebrande sigaret. Met hun fotografie maken ze zo het bijzondere gewoon, en het gewone bijzonder.

De kunst van Lucio Fontana die op deze foto’s is vastgelegd, is eenvoudig van vorm en uitgevoerd in glad zilver of in losjes beschilderde dan wel bekraste keramiek. Gaten en sneden definiëren de ruimte in en om het object. Op de foto’s liggen de werken op een achteloos neergestrooid handje zand, of lijken ze tevoorschijn te komen uit een stuk gescheurd papier. Blommers/Schumm spelen met die schijnbare eenvoud door aan Fontana’s museale kunst een ander voorwerp toe te voegen, door een tafelrand te tonen, het object in beeld te verdubbelen of het perspectief van ruimtelijke vormen weer plat te slaan. De gevestigde avant-garde wordt zo verrijkt met een nieuwe, confronterende schoonheid.

 

Deze presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds