18 juni 2023 t/m 3 september 2023

Designprijs 2023

Bezoektijd: Kort (15 minuten)

Design Museum Den Bosch presenteert met trots het werk van drie talenten uit de Brabantse designwereld in het kader van de Designprijs 2023. De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend door Het Cultuurfonds Noord-Brabant. Dit jaar is de laureaat sociaal ontwerper Manon van Hoeckel (1990). Haar werk is te zien samen met dat van de genomineerden Shahar Livne (1989) en Boey Wang (1990).

Bestel tickets

Design van de toekomst
Design Museum Den Bosch heeft als doelstelling het belichten en bediscussiëren van de culturele betekenis van vormgeving, waarbij het design van de twintigste en eenentwintigste eeuw wordt gepresenteerd en de geschiedenis, de actualiteit en de toekomstgerichte kwaliteit van design met elkaar worden verbonden. De kandidaten van de Designprijs zijn allemaal op hun eigen manier bezig met de manier waarop vormgeving en samenleving elkaar beïnvloeden, nu en in de toekomst. Zo is Design Museum Den Bosch de perfecte plaats om het werk van deze aankomende talenten te bekijken.

Boijmans Wassalon door Manon van Hoeckel, foto door Aad Hoogendoorn

Laureaat Manon van Hoeckel
Door middel van ontwerp maakt Manon van Hoeckel interventies in bestaande ruimtes, brengt ze mensen bij elkaar en creëert ze plekken voor discussie en nieuwe inzichten. Dat maakt haar bij uitstek een sociaal ontwerper. Mensen die elkaar normaal niet ontmoeten, komen door het werk van Manon van Hoeckel samen. In eerdere projecten verbond ze Nederlandse burgers met uitgeprocedeerde vluchtelingen, ambtenaren met inwoners van de stad en mensen die vrij zijn met gedetineerden. Van Hoeckel komt uit Brabant en heeft aan de Design Academy Eindhoven gestudeerd. In de presentatie in Design Museum Den Bosch zijn van haar de werken Het Bouwdepot, Creatieve hulp op de werkvloer, Phone Home en Boijmans Wassalon te zien.

Haptics of Cooking door Boey Wang foto door Pierre Castignola

Shahar Livne
Naast werk van Manon van Hoeckel is ook werk van de andere twee kandidaten te zien. Shahar Livne is expert op het gebied van speculatief design: zij initieert design-projecten die aanzetten tot kritische reflectie op materiaalgebruik. Na haar afstuderen in 2017 startte ze op succesvolle wijze haar eigen studio met prijswinnende ontwerpen, internationale media-aandacht en exposities in gerenommeerde musea als gevolg. Met haar werk wil zij een breed publiek inzicht geven in het functioneren van de wereld als complex samenhangend systeem en discussie stimuleren over duurzaamheid en sociale en ecologische problemen. Shahar Livne is docent aan Design Academy Eindhoven en is gevestigd in Eindhoven.

Boey Wang
Het werkterrein van Boey Wang omvat productontwerp, conceptueel ontwerp en sociaal onderzoek. In zijn werk staat de haptische waarneming centraal zonder het visuele aspect te verzuimen. Hij neemt hiermee een breder standpunt in als ontwerper en bevraagt de normen van het vakgebied van design. De producten die hij ontwerpt zijn socialer en hierdoor ook toegankelijk voor slechtzienden. Boey Wang won diverse prijzen met zijn keukenspullen voor mensen met een visuele beperking. Hij is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in 2020 en is gevestigd in Eindhoven.

Metamorphism door Shahar Livne, foto door Ronald Smits

Over de Designprijs
De Designprijs van Het Cultuurfonds Noord-Brabant wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (in 2017 aan Piet Hein Eek en in 2021 aan Bart Hess) en aan een aankomend talent (in 2019 aan Simone Post). De jury van de Designprijs 2023 bestond uit Maarten Hartveldt (voorzitter), Berry Eggen, Bao Yao Fei, Simone Post en Jannetje in ’t Veld. Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van Het Cultuurfonds Noord-Brabant, reikt op 17 juni in het museum de prijs uit aan Manon van Hoeckel. Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van onze vrienden en partners.