24 november 2019 13.30 uur

De film: propagandamiddel bij uitstek

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

DE FILM: PROPAGANDAMIDDEL BIJ UITSTEK

Hitler beschreef in Mein Kampf al hoe film een efficiënt communicatie- en propagandamiddel is, en dus werd er flink wat geld in de industrie gepompt. Hij keek op naar Amerika en droomde van een nationale filmindustrie die kon wedijveren met Hollywood. In maart 1933 sprak Joseph Goebbels vertegenwoordigers van de filmindustrie toe in Hotel Kaiserhof. In deze rede zegt hij dat kunst alleen mogelijk is als zij met haar wortels in nationaalsocialistische fundamenten is vergroeid. Goebbels was op dat moment twee weken minister van Volksvoorlichting en Propaganda. Ook in het voorjaar van 1933 ontsloeg UFA (universum-Film AG), het grootste Duitse productiebedrijf, haar Joodse werknemers. In juli 1933 werd de Rijksfilmkamer opgericht. Het doel was een Duitse filmindustrie waarin geen tegengeluiden meer hoorbaar waren en die kon dienen al instrument van de nationaalsocialistische leiding.

In dit college staan we stil bij een aantal films waarin de nationaalsocialistische boodschap meer of minder verhuld wordt weergeven. Van het duizendtal films dat tussen 1933 en 1945 werd geproduceerd, is ongeveer de helft op revue en vaudeville geïnspireerde musicals. De reden is simpel: het is behapbaar, spectaculair en populair entertainment. De geallieerden verboden na de Tweede Wereldoorlog zo’n driehonderd films als nazipropaganda. Veertig daarvan liggen nog steeds in het Bondsfilmarchief met een speciale aantekening, als zogeheten ‘voorbehoudsfilms’.

Het college wordt gegeven door Joke Backx, hoofd publiekszaken Design Museum Den Bosch

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.