22 september 2019 13.30 uur

De tijdsgeest en de vorming van een gedachtegoed

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur in het auditorium op de begane grond.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

DE TIJDSGEEST EN DE VORMING VAN EEN GEDACHTEGOED

De tentoonstelling  Design van het Derde Rijk laat een schrijftafel zien die de dichter en schilder Hermann Burte in 1925 voor eigen gebruik ontwierp. Burte was al voor de Eerste Wereldoorlog in de ban van de zogenaamde völkische bewegingen. Deze bewegingen droegen het belang van de eigen Duitse cultuur uit, en waren sterk racistisch en anti-Joods. Dergelijke opvattingen waren in mystieke kringen in Duitsland destijds niet ongewoon. Ook het völkische Thule-Gesellschaft uit München was gericht op een agressieve strijd tegen groepen die zogenaamd niet Duits waren. Het gezelschap was tegen de Weimar Republiek, tegen de democratische grondwet, vrouwenstemrecht en communisme. Volgens hen zouden de Joden achter al deze bewegingen zitten. Latere nazikopstukken als Heinrich Himmler, Rudolf Hess en Alfred Rosenberg waren bij het gezelschap betrokken. Ze hingen het idee aan van een overheersende Noordse, boreale cultuur.  Hoe werd hun gedachtegoed gevormd, welke rol speelde cultuur erin? Hoe zag het netwerk eruit waarin deze mensen zich bewogen, wie steunde hen financieel, welke media hadden zij in handen?

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.