5 januari 2020 13.30 uur

De totale oorlog

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

DE TOTALE OORLOG door Almar Seinen, gastconservator van de tentoonstelling

‘Wollt Ihr den totalen Krieg’, de beroemde uitspraak van Joseph Goebbels uit 1943, wordt nu gezien als het begin van het einde van het Derde Rijk. In realiteit was dit het begin van een periode van ongekende vernieuwing en innovatie binnen het Duitse militaire apparaat. Grotere en betere tanks, snellere vliegtuigen – straaljagers zelfs, geheime wapens en tientallen andere, vaak grootschalige projecten moesten Duitsland alsnog verzekeren van de eindzege. De term ‘Vorsprung durch Technik’ is hier zeker van toepassing. Al deze innovatieve projecten zorgden echter voor het vertragen van de oorlogsproductie en leidden uiteindelijk toch tot de ondergang.

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.