3 november 2019 13.30 uur

Den Bosch, beelden uit een stad in bezettingstijd

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

DEN BOSCH, BEELDEN UIT EEN STAD IN BEZETTINGSTIJD

In dit interactieve college, gegeven door museumdocent Kim van Kessel, wordt design van het Derde Rijk besproken naar aanleiding van fotomateriaal uit het Stadsarchief ‘s-Hertogenbosch. De vormgeving van het Derde Rijk zag je ook terug in bezette gebieden zoals Nederland. Wat tonen foto’s uit den Bosch ons? In het college worden een aantal foto’s nauwkeurig bekeken door de deelnemers en toegelicht. Hoe veranderde het straatbeeld door de aanwezigheid van de Duitse bezetter? Hoe werd bijvoorbeeld de Duitse Winterhilfe vertaald naar Stichting Winterhulp Nederland, hoe zag propaganda van de Duitse bezetter eruit in den Bosch?

Dit college is tot stand gekomen met  de hulp van Erfgoed’s-Hertogenbosch.

Foto: het Stationsplein van Den Bosch in 1941. Stationsweg gezien in de richting van de stad. Propaganda tijdens de Duitse bezetting. Het op de straat gekalkte V-teken, oorspronkelijk pauzeteken van de BBC (V for Victory) werd in Nederland door de NSB overgenomen met de kreet ‘V=Viktorie, Duitschland wint voor Europa op alle fronten’. Op het reclamebord wordt geadverteerd voor de aankomende boerendag. Tegelijkertijd ook een anti-Russische slogan daarop: “het monster van ’t Bolsjewisme”. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Via Erfgoed ‘s-Hertogenbosch.

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.