We leven in interessante tijden. Terecht woedt er een debat over welke ideeën we toelaatbaar vinden en welke ideeën ons onvermijdelijk doen afglijden naar duistere tijden. De wereld van de vrije markt presenteert zich als de enige acceptabele optie voor het goede leven. Uit het neoliberalisme doemt een nieuwrechts op dat blaakt van het zelfvertrouwen als hét antwoord op de ongeremde globalisering. Mondt de wens van ‘nie wieder’ hiermee uit in haar tegendeel?
Is het fascisme een afgesloten hoofdstuk of worden we met het matige midden van de liberale democratie opnieuw het vacuüm van de duisternis ingezogen? Wordt ‘fascisme’ een sleets etiket wanneer we het hele politieke spectrum van ‘Klaver tot Baudet’ gelijkschakelen met het ultieme kwaad? Hoe kunnen we gemeenschappelijk verantwoordelijkheid nemen voor een ontluisterende toekomst? Aan de hand van een kritische opstelling tegenover het publieke debat gaan we op zoek naar een collectief weerwoord om voor eens en altijd te zeggen: dít nóóit weer.
De discussies combineren verschillende invalshoeken – historici, filosofen en kunstenaars gaan met elkaar aan tafel. De avond is zo opgezet om voldoende tijd te bieden voor verdieping en een gezamenlijke zoektocht naar de betekenis van de belangrijkste periode uit de twintigste eeuw.
Dit discussieprogramma is een samenwerking tussen Design Museum Den Bosch, het debatplatform RUW en programmamaker Max van den Hout.
Meld je aan door een berichtje te sturen aan aanmelden@designmuseum.nl
De moderator is politiek filosoof Ivana Ivković. Ze is eigenaar van No Wishful Thinking, bureau voor eigentijdse filosofie.
Met:
Daan Roovers, denker des vaderlands. Ze is een boegbeeld van de publieksfilosofie. Als voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en programmamaker ontwikkelt Roovers nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten. Zo initieerde ze samen met Michael Sandel en Omroep Human de programma’s What’s the Right Thing to Do? en Change Your Mind. Roovers schreef voor de serie Nieuw Licht het essay Mensen maken – Nieuw licht op opvoeden (2017).
Willem Schinkel, socioloog en filosoof. Willem Schinkel (1976) is als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn in 2005 gepubliceerde promotieonderzoek Aspects of Violence werd bekroond met de Willem Nagelprijs van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie. In 2007 verscheen zijn boek Denken in een tijd van sociale hypochondrie, in 2008 De gedroomde samenleving. Onlangs schreef hij samen met collega Rogier van Reekum het subversieve Theorie van De Kraal en kort daarna volgde Politieke stenogrammen, een kort maar krachtig pleidooi over wat links Nederland te doen staat.
Robin te Slaa is historicus en publicist. Hij doet al jarenlang onderzoek naar het fascisme en de noodlottige aantrekkingskracht die daarvan uitging. Samen met Edwin Klein publiceerde hij in 2009 De NSB – Ontstaan van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935. In 2012 verscheen Is Wilders een fascist?, dat volgens NRC Handelsblad het laatste woord in het debat over de kwestie was. In 2017 publiceerde Te Slaa Wat is fascisme? – Oorsprong en ideologie.