8 december 2019 13.30 uur

Entartete Kunst en de Grosse Deutsche Kunstausstellung

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

Het racistische idee van biologische zuiverheid was in nazi-Duitsland direct gekoppeld aan culturele zuiverheid. Moderne en internationale abstracte kunst werd door de nazi’s afgewezen als product van een cultuur in verval, gemaakt door mensen van een minderwaardig ras of door dragers van een decadente cultuur zoals het Amerikaanse kapitalisme. In de tentoonstelling ligt de kleine catalogus van de beruchte maar uiterst druk bezochte, reizende, tentoonstelling Entartete Kunst (Ontaarde Kunst) in München in 1937. Met de tentoongestelde moderne abstracte kunst probeerden de nazi’s uit te dragen dat de Joodse en linkse kunstenaars destructief waren voor een gezonde nationaalsocialistische cultuur. Veel van deze kunstenaars waren Duitsland al ontvlucht. Daar tegenover stond kunst die volgens de nazi’s de grootsheid van Duitsland weerspiegelde. Deze kunst werd tegelijkertijd getoond op de Grosse Deutsche Kunstausstellung. Hitler bewonderde grote historische kunstenaars als de architect Karl Friedrich Schinkel en de componist Richard Wagner en zag deze in de nazitijd opgevolgd door beeldhouwers als Arno Breker en Josef Thorak.

Patrick Verhoeven, schrijver van het onderzoek ‘Van Nationalgalerie naar Führermuseum: Entartete Kunst versus Nationalsozialistische Kunst’ zal deze lezing geven. Aan de orde komen de Entartete Kunst tentoonstelling in München én Berlijn maar ook het nooit gerealiseerde Führermuseum te Linz.

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.