15 december 2019 13.30 uur

Fotografie, door de ogen van daders en slachtoffers, soldaten en burgers

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

Fotografie, door de ogen van daders en slachtoffers, soldaten en burgers.

Fotografie levert een enorme bijdrage aan onze kennis over de Tweede Wereldoorlog en de aanloop naar deze oorlog.  In een periode waarin beeld steeds belangrijker werd in de pers, maar waarin ook amateurfotografie een boost kreeg door het op de markt komen van compacte camera’s en de 35 mm film, zijn miljoenen foto’s gemaakt.  Zo heeft het NIOD in beeldbank WO2 ruim 175.000 foto’s bijeengebracht; ook in Duitse archieven en in Amerikaanse archieven zijn grote hoeveelheden foto’s te vinden. Sommigen daarvan zijn iconisch geworden en hebben zich in ons collectieve geheugen gebeiteld.  In dit zondagcollege kijken we naar foto’s van een aantal verschillende fotografen, fotografen met elk een eigen perspectief. Professionals en amateurs, fotojournalisten, Wehrmachtsoldaten en verzetsfotografen. Deze foto’s hadden verschillende doelen: propaganda, bewijsvoering, administratie of contact houden met het thuisfront. Het college wordt gegeven door Joke Backx, hoofd publiekszaken Design Museum Den Bosch

Na het college vertelt Egon Schepel over de collectie stereofoto’s van Otto Schönstein, hij zal tevens een aantal van deze foto’s demonstreren.

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.