29 september 2019 13.30 uur

München, Hauptstadt der Bewegung

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur in het auditorium op de begane grond.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

MUNCHEN, HAUPTSTADT DER BEWEGUNG

Hauptstadt der Kunst und unserer Bewegung, zo benoemde Adolf Hitler de stad München in een rede uit 1934. Hitler woonde sinds 1919 in deze stad en hier was ook de NSDAP opgericht. In München stond het partijgebouw, het Braunes Haus genoemd, het in 1930 onder leiding van  de architect Paul Ludwig Troost verbouwde Palais Barlow, maar ook de hoofdkwartieren van de SA en de SS. De nazi’s manifesteerden zich in de publieke ruimte, ook bestaande plekken in de stad kregen een rol. De Feldhernhalle een door koning Ludwig I van Beieren gebouwd monument (naar voorbeeld van de Loggia dei Lanzi in Florence) werd door de nationaalsocialisten toegeëigend met een gedenkplaat van omgekomen putschisten. Een erewacht van SS-ers stond bij het monument voorbijgangers werden geacht de Hitlergroet te brengen. In het dorp Dachau, iets ten noorden van München werd al in 1933 het eerste Duitse concentratiekamp, in eerste instantie voor politieke gevangen, ingericht.  Als hoofdstad van de kunst huisvestte de stad het Haus der Kunst , het museum in München dat in 1933 in opdracht van Adolf Hitler werd ontworpen door de architect Paul Ludwig Troost. Tot slot staan we stil bij hoe men in de stad München nu omgaat met dit verleden.

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.