6 oktober 2019 13.30 uur

Neurenberg, Stadt der Reichsparteitagen

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur in het auditorium op de begane grond.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

NEURENBERG, STADT DER REICHSPARTEITAGEN

Ook Neurenberg was 1 van de vijf zogenaamde Führersteden, een status die 5 steden in het Derde rijk kregen omdat ze grondig herzien zouden worden en omdat er grote nationaalsocialistische gebouwencomplexen zouden verrijzen. In Neurenberg is daadwerkelijk een start gemaakt met de haastige bouw van een omgeving voor de rijkspartijdagen van de NSDAP. Hoe zagen deze partijdagen eruit en hoe werd de “massa” hier als vormgevingselement ingezet. De partijdagen die steeds in september gehouden werden bestonden uit verschillende soorten evenementen het meest bekend zijn de massameetings en parades. Hiervan werd wereldwijd verslag gedaan in de media, kranten, radio en bioscoopjournaals. Neurenberg was voor de nazi’s dé plek voor zelfpromotie.  Daarnaast waren er ook veel vergaderingen Er kwam een congreshal die alle andere ter wereld in omvang moest overtreffen, een soort Colosseum met een glazen dak. De bouw is in 1935 gestart maar nooit afgerond. Neurenberg is ook door de Neurenberger rassenwetten en het Proces van Neurenberg met het nationaal socialisme verbonden.

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.