20 oktober 2019 13.30 uur

Tuinen en landschappen voor Germanen

Lezing — Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch biedt iedere zondagmiddag een publiekscollege bij de tentoonstelling Design van het Derde Rijk. Alle colleges starten om 13.30 uur in het auditorium op de begane grond.

Net zoals in de tentoonstelling Design van het Derde Rijk tonen en analyseren de sprekers in de collegereeks de manier waarop vormgeving door de nazi’s is gebruikt om zuiverheid na te streven en het nazisme aantrekkelijk te maken. Design vormt hiermee een sleutel tot inzicht in de razendsnelle en angstaanjagende ontwikkeling van het Derde Rijk.

Ieder college begint met een korte historische introductie, waarna aan de hand van objecten uit de tentoonstelling de thema’s verder uitgewerkt worden.

De colleges zijn los te volgen, maar ook als reeks. Natuurlijk kan je ze combineren met een bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kindercolleges.

Kosten €3,- per college.

TUINEN EN LANDSCHAPPEN VOOR GERMANEN

Lezing gegeven door Niek Hazendonk
Het nazisme was een racistische ideologie gebaseerd op een biologistische uitleg van het Darwinisme. Niet verwonderlijk dat bij de opkomst en tijdens het korte bestaan van het Derde Rijk er opvallend veel aandacht was voor de natuur en het landschap. De natuurbescherming, ecologie en tuin- en landschapsarchitectuur ontwikkelden zich in het begin van de twintigste eeuw maar braken juist in de jaren dertig en veertig door en namen onder de nazi’s bijzondere Volks-Germaanse vormen aan. Met het meewerken aan de grootschalige infrastructuurprojecten als de Autobahnen en zowel de Westwall als de Atlantikwall maakte de tuinarchitectuur de sprong naar de grote schaal. De natuurtuinbeweging vond zijn wetenschappelijke uitwerking in de prille plantensociologie, die naadloos bleek aan te sluiten bij het “Blut und Boden” adagium. De Völkische invloeden culmineerden tenslotte in een totale landschapsplanning bij het “eindeutschen” van de veroverde gebieden in het Oosten.

Lezingentickets geven alleen toegang tot de gekozen lezing(en), niet tot de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Wil je ook de tentoonstelling bezoeken? Koop dan los een ticket hier. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken voor de lezing dan raden wij als begintijd 11.30 aan. Als je de tentoonstelling wilt bezoeken na de lezing dan raden wij als begintijd 15.00 aan. Let op: de tentoonstelling is op zondagen vaak al ver van te voren uitverkocht. Als je de lezing wilt combineren met een bezoek aan de tentoonstelling, is het de moeite waard om eerst te controleren of er nog tentoonstellingstickets beschikbaar zijn.