De tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ gaat over de ideeën en het werk van de visionaire ontwerper, criticus en activist Victor Papanek (1923-1998). Zijn beroemde boek ‘Design for the Real World: Human Ecology en Social Change’ (1971) staat voor een radicale visie op ontwerpen waarin duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid belangrijker zijn dan consumptie en commercie.
Maar hoe staan we er een halve eeuw later voor? Zijn hedendaagse ontwerpers nog steeds (of weer opnieuw) bezig met deze thema’s? In deze serie filmpjes reageren ontwerpers op citaten van Victor Papanek, om erachter te komen of zijn ideeën nog steeds relevant zijn.
In de derde aflevering ontmoet je Klaas Burger (artistiek leider) en Maybe Boozegeoisie (artistiek leider, initiatiefnemer All Inclusive) van de Academie voor Beeldvorming. De Academie zet kunst in om maatschappelijke vragen aan te pakken en de beeldvorming hieromheen te veranderen.
In hun zogenoemde actieonderzoeken wordt een dialoog gecreëerd tussen alle betrokkenen bij dit vraagstuk: kunstenaars, burgers, professionals en beleidsmakers worden zo onderdeel van elkaars belevingswereld. Deze verbinding zorgt voor een nieuw perspectief op het probleem, en maakt zo verandering mogelijk.
Hoe verhouden zij zich tot de denkbeelden van Victor Papanek?
Met dank aan Smart Media Productions voor de productie van deze serie.