Design for the Real World

Minitopia

17 november 2020
Video

De tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ gaat over de ideeën en het werk van de visionaire ontwerper, criticus en activist Victor Papanek (1923-1998). Zijn beroemde boek ‘Design for the Real World: Human Ecology en Social Change’ (1971) staat voor een radicale visie op ontwerpen waarin duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid belangrijker zijn dan consumptie en commercie.

Maar hoe staan we er een halve eeuw later voor? Zijn hedendaagse ontwerpers nog steeds (of weer opnieuw) bezig met deze thema’s? In deze serie filmpjes reageren ontwerpers op citaten van Victor Papanek, om erachter te komen of zijn ideeën nog steeds relevant zijn.

In deze eerste aflevering ontmoet je Tessa en Rolf, de initiatiefnemers van Minitopia.  Zij helpen bij het creëren van innovatieve, duurzame woonlocaties, waarin veel ruimte is voor solidariteit en saamhorigheid. Het zijn veelal woningen die compact, duurzaam, flexibel, kant en klaar of modulair zijn. Hoe verhouden zij zich tot de denkbeelden van Victor Papanek?

Met dank aan Smart Media Productions voor de productie van deze serie.