De Derde Verdieping

Design for the Real World

Welkom op de Derde Verdieping bij de tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’. Hier vind je meer verdieping bij de thema’s van de tentoonstelling.

Papanek’s beroemde boek ‘Design for the Real World’ begint met het statement ‘Er zijn beroepen die schadelijker zijn dan dat van designer, maar echt veel zijn dat er niet.’ Op dit digitale platform onderzoeken we die uitspraak.

Hoe kan vormgeving bijdragen aan een betere wereld? Wat is de rol van de ontwerper waar het gaat om duurzaamheid, inclusie en democratie? Hoe gaan hedendaagse designers om met hun verantwoordelijkheid richting ondervertegenwoordigde groepen en onze toekomstige generaties?

Boek

Leeslijst: Papanek’s tijdgenoten

‘Design for the Real World was niet het enige invloedrijke en kritische boek op het gebied van vormgeving, duurzaamheid en consumentisme in zijn tijd. Lees hier welke boeken op dezelfde manier het bewustzijn over deze onderwerpen beïnvloed hebben.

Social Label

In deze serie filmpjes reageren hedendaagse ontwerpers op citaten van Victor Papanek, om erachter te komen of zijn ideeën nog steeds relevant zijn. Petra en Simone van Social Label ontwikkelen design samen met topontwerpers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Minitopia

In deze serie filmpjes reageren hedendaagse ontwerpers op citaten van Victor Papanek, om erachter te komen of zijn ideeën nog steeds relevant zijn. Tessa en Rolf van Minitopia creëren innovatieve, duurzame woonlocaties, waarin veel ruimte is voor solidariteit en saamhorigheid.

Who cares? I do!

Timo de Rijk (directeur van het museum) heet je welkom in de tentoonstelling en vertelt over zijn ontmoeting met Victor Papanek, en waarom het werk van Papanek nog steeds relevant is.

Een bijbel voor ontwerpers

In vijf minuten geeft deze podcast je een mooi overzicht van het werk van Victor Papanek. De co-conservator van de tentoonstelling Alison J. Clarke vertelt over het leven van Papanek, zijn kritiek op de Amerikaanse consumptiecultuur en zijn maatschappelijke invloed.

Vrouwen? Die bestaan niet.

‘Design for the Real World’ stelt dat er maar weinig beroepen schadelijker zijn dan dat van ontwerper. Deze podcast maakt dit pijnlijk duidelijk. Bijna alles om ons heen is ontworpen met een man in gedachten, en dat heeft fatale gevolgen voor de levens van vrouwen.

Alle ideeën van Victor Papanek in één oogopslag

Alison Clarke (co-conservator van de tentoonstelling) laat de Big Character poster zien. Deze poster toont in één oogopslag waar Papanek’s maatschappij- en vormgevingskritiek over gaat.

Fingermajig: speelgoed voor een betere wereld

Alison Clarke is co-conservator van de tentoonstelling en staat stil bij een op het eerste gezicht onopvallend stuk speelgoed, de ‘fingermajig’. Ze laat zien hoe inclusief design kan leiden tot een meer democratische en gelijkwaardige samenleving.

‘Het is 100% wat we nu nodig hebben’

Astrid Poot is activistisch ontwerper, onderzoekend maker en tekenend schrijver. Haar werk bouwt voort op de ideeën uit Papanek’s ‘Design for the Real World’, waarover ze zegt: ‘Het is echt een heel activistisch boek, helemaal gemaakt voor Twitter eigenlijk’

Te zien t/m 7 februari 2021

Victor Papanek: The Politics of Design

Deze herfst presenteert Design Museum Den Bosch het werk van de visionaire ontwerper, criticus en activist Victor Papanek (1923-1998)

99P Invisible Podcast Logo

Paniek op de WC!

De meeste mensen hoeven niet na te denken voordat ze naar de WC gaan. Maar dat geldt niet voor transgender personen. Ontdek de geschiedenis van de vormgeving van openbare toiletten, en kom erachter hoe de toekomst van de inclusieve badkamer eruit kan zien.

Neutraal is nooit neutraal

Papanek roept ontwerpers op om te ontwerpen voor mensen met een handicap, en hen te betrekken bij het ontwerpproces. Ook gaf hij aan dat ontwerpers oog moeten hebben voor de culturele context van hun werk. Annemiek van Boeijen ontwierp een sportieve rolstoel en werkt op het gebied van ‘Culture Sensitive Design’.

Introductie (uit de tentoonstelling)

De tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ begint met een korte introductie over Victor Papanek en zijn gedachtegoed. Hier vind je de tentoonstellingstekst.

Hyperface

Alison Clarke is co-conservator van de tentoonstelling en toont een prachtige zijden sjaal met een print die is ontwikkeld om gezichtsherkenningssoftware om de tuin te leiden. Zo levert de ontwerper kritiek op de manier waarop overheden en bedrijven omgaan met deze technologie.

Creatieve connecties (uit de tentoonstelling)

Het eerste deel van de tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ laat de invloeden, wisselwerkingen en creatieve verbindingen in het leven en werk van Papanek zien. Hier vind je de tentoonstellingstekst.

Is er hier iemand normaal? (uit de tentoonstelling)

Papanek inspireerde vele generaties ontwerpers. Het derde deel van de tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ toont hun werk rond het thema ‘minderheden’. Hier vind je de tentoonstellingstekst.

Papaneks leven en tijd (uit de tentoonstelling)

In het tweede deel van de tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ leer je Papanek beter kennen. Hier vind je de tentoonstellingstekst.

Het grotere geheel (uit de tentoonstelling)

Het laatste deel van de tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ laat zien hoe hedendaagse ontwerpers zich verhouden tot de thema’s van Papanek. Hier vind je de tentoonstellingstekst.