Posthuman

Spotlight: Neri Oxman’s Vespers

9 juni 2020
Ontwerper

In de tentoonstelling ‘BodyDrift – Anatomies of the Future’ zijn twee doodsmaskers te zien van Neri Oxman en haar Mediated Matter Group aan het MIT Media Lab. De maskers, onderdeel van de ‘Vespers’-serie refereren aan de eeuwenoude traditie van dodenmaskers, maar ze zijn 3D-geprint en gebaseerd op speciaal ontwikkelde algoritmes geïnspireerd op structuren uit de natuur.

Neri Oxman en Mediated Matter Group voor “The New Ancient” collectie van STRATASYS, Ltd, Vespers Death Mask 4 series 2, 2016 & Vespers Death Mask 1B series 2, 2016

3D geprint kunststof op een Stratasys Objet500™ Connex3 Color Multi-material 3D Production System

met dank aan Museum Arnhem

Vespers van Neri Oxman in Design Museum Den Bosch

Over Vespers

Dit project van ontwerper Neri Oxman wijst vooruit naar de nabije toekomst waarin draagbare interfaces niet slechts worden aangepast aan iemands pasvorm, maar ook een specifieke materiële, chemische en zelfs genetische samenstelling zullen hebben. Hierdoor kan deze tweede huid als een membraan fungeren tussen de drager en de omgeving waarin deze zich bevindt.

Werk van Neri Oxman in Design Museum Den Bosch. Foto Ben Nienhuis

Van dood naar leven, van leven naar dood

De Vespers collectie bestaat in totaal uit drie series. De eerste serie is simpelweg een update van het dodenmasker als cultureel artefact. De laatste serie verbeeldt een levend masker dat fungeert als draagbare, ondersteunende technologie. De maskers uit de tweede serie – hier te zien – bevinden zich tussen deze twee uitersten. Zij maken het proces van ‘metamorfose’ zichtbaar tussen het oude relikwie en zijn hedendaagse interpretatie. Gezamenlijk vertegenwoordigen de drie series van de Vespers-collectie de overgang van dood naar leven, of van leven naar dood, afhankelijk van hoe je de collectie leest.

Meer weten?

Wil je meer weten over het werk van Neri Oxman? Op Netflix staat nu de serie Abstract: The Art of Design, in de tweede aflevering van het tweede seizoen staat Oxman centraal.

Liever lezen?

Het profiel ‘Who is Neri Oxman’ in The New York Times geeft een goed beeld van het leven en werk van Neri Oxman. Lees het artikel hier.