‘Als je haar maar goed zit’ zong de Nederlandse band Vulcano in 1983. Een geschiedenis van het kapsel.

Iemand op sneakers sneakers of gympen is een herkenbaar tafereel, maar toch bijzonder. Want nog geen halve eeuw geleden was het ondenkbaar om met dergelijke sportschoenen ‘zomaar’ op straat te lopen.

Wonen of verblijven in een bubbel? Dat idee fascineert de mens al eeuwenlang.

Deze bestekdelen liggen tegenwoordig netjes aan weerszijden van ons bord. Maar een paar eeuwen geleden was op tafel geen vork te bekennen. Bodemvondsten geven inzicht in die ontwikkeling.

Hoe heeft de helm zich ontwikkeld? En welke eisen stelt Defensie aan de moderne legerhelm?

Het locatiesymbool is een waar cultureel fenomeen, maar is sinds de opkomst van sociale media ook onderdeel van wie we (willen) zijn als persoon. Daarom zijn we vaak blind voor de gevaren die erin schuilen.

Sekspeeltjes zijn mateloos populair. Toch was het gebruik ervan niet altijd zo vanzelfsprekend.

Juist de ring heeft voor veel mensen een symbolische betekenis. Voor hen is de ring veel meer dan ‘draagbaar geld’.

In mijn huis staan ruim honderd kamerplanten. Ik kan niet zonder een gieter: het hoort bij mijn standaarduitrusting als plantenliefhebber en tuinier.

Wekelijks hebben meer dan één miljoen Nederlanders deze bijna meditatieve ervaring. Jong, oud, rijk, arm, man, vrouw, non-binair, zwart of wit, allemaal komen ze in het weekend samen om tegen die bal te trappen.

Lang geleden schoor men zich al met vuurstenen, schelpen, haaientanden en stukjes ijzer. Maar hoe ziet de geschiedenis van het scheerapparaat eruit? En wat heeft het voor de mens betekend?

De tijd en het modebeeld bepalen de schoonheidsidealen: het ene moment is een brede taille in de mode en het volgende moment willen we allemaal een smalle taille. Soms helpt ondergoed je om de gewenste idealen vorm te geven.

Via reclames bereiken ons vandaag de dag vooral westerse en binaire ideeën over gender en scheren.

Tegenwoordig worden sportschoenen ontworpen om je steeds betere prestaties te laten leveren.

Van nature worden je hersenen goed beschermd door je schedel. Onze hersenpan is echter niet bestand tegen een harde inslag tijdens een ongeluk of door kogels.

In onze auto’s zijn we afgesloten van de wereld om ons heen en gaan we vaak zo snel dat we zelfs niet kunnen zien wie er naast ons rijdt.

Een punt, een pijl of een druppel op een kaart op je telefoon; dat is hoe je vandaag de dag aangeeft waar je lichaam zich bevindt. Maar wie kan zich de telefooncel nog herinneren?

Vaker dan we ons misschien bewust zijn, gaat ontwerp de grens van ons lichaam over.

Voor sommige mensen is de fiets een simpel vervoersmiddel. Maar voor anderen is de fiets een manier van leven. “De fiets, de fiets en verder niets”, zei een van de bekendste Nederlandse berijders van een fiets, Joop Zoetemelk, al.

Terwijl de fiets vanaf de eeuwwisseling in andere landen vooral gebruikt werd door arbeiders, zorgde het feit dat Koningin Wilhelmina graag fietste ervoor dat de fiets een vervoersmiddel werd voor iedere sociale laag. Hierdoor werd de fiets iets typisch Nederlands.

Je draagt een ring direct op je huid, maar deze is tegelijkertijd voor iedereen zichtbaar. Verbondenheid met een ander, een persoon of een groep kun je daardoor goed tonen met een ring.

Dat je eet met mes, vork en lepel is voor veel mensen normaal.

We scheppen, planten en harken erop los, om daarna de tuin te bewateren en te laten groeien. De gieter is hiervoor een typisch en herkenbaar ontwerp.

De regels bepalen niet alleen het spel, ze bepalen ook hoe je je als speler met de bal kunt bewegen over het veld.

Curvy billen en heupen, een wespentaille of een fitboyfiguur; door de eeuwen heen is het ideaalbeeld van ons lichaam vaak veranderd. Door middel van onderkleding proberen we zo dicht mogelijk bij dat ideaalbeeld te komen.

Een van de meest persoonlijke ontwerpen bevindt zich op je eigen hoofd.

Hoe werkt de vleugel van een vliegtuig?

Zonneauto’s moeten zo efficiënt mogelijk zijn en worden daarom helemaal gestroomlijnd. In deze video vertelt Luc Evertzen van Solar Team Twente je meer over het belang van stroomlijning bij zonneauto’s.

Ook bij gevouwen vliegtuigjes is stroomlijning heel belangrijk. Hoe voorkom je dat je vliegtuigje meteen neerstort of verkeerd afbuigt?

How do young designers find their inspiration online? How has their favourite meme inspired their latest work? To what image can they always return when they are stuck in a creative rut? In short: What can their ‘Saved’ folder tell us about them as a creative?

Te zien van 1 april 2023 t/m 25 juni 2023

Post-Tribal

De meest populaire tattoo in de jaren negentig was de tribal-tattoo. Maar anno 2023 is de tribal-tattoo terug, in een compleet nieuwe vorm. Onder de naam Post-Tribal ontwikkelen jonge ontwerpers een beeldtaal die haar oorsprong vindt in tattoos, maar die ook terug te zien is in keramiek, meubels, digital design en sieraden.

Wielrenster Ellen van Dijk is zevenvoudig wereldkampioen en zette in 2022 het werelduurrecord op haar naam. In deze video vertelt ze waarom stroomlijning voor haar belangrijk is.

Wat is een zeppelin? Waarom gaat een straaljager zo snel? En hoe stijgt een vliegtuig eigenlijk op?

In de zoektocht naar de ideale stroomlijn wordt vaak gekeken naar de natuur. Maar waar hebben we het eigenlijk over als we het hebben over gestroomlijnde dieren?

Wat is een stroomlijn? En wat is luchtweerstand? In deze video legt Thijs van Druenen van Technische Universiteit Eindhoven je de basis uit.

Kom tijdens de grote familietentoonstelling Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgang met je klas naar Design Museum Den Bosch. Tijdens de workouts ontdek je de geschiedenis, betekenis en toekomst van de stroomlijn.  Je kruipt in de rol van de ontwerper en doorloopt verschillende stappen van een ontwerpproces.  In designteams ontwerp je een… Bekijk Artikel

Als samenleving staan we voor een enorme uitdaging om duurzaam met energie om te gaan. De stroomlijn kan ons daar bij helpen. Hoe gestroomlijnder we zijn, hoe minder energie we gebruiken om vooruit te komen. In deze workshop ontwerpen kinderen zelf de fiets van de toekomst!

Duik met de hele familie in het diepe met mariene bioloog Werner de Gier van Naturalis. Werner is expert op het gebied van dieren die in zee leven. Aan de hand van echte schelpen, objecten uit de tentoonstelling en opdrachten voor de hele familie kom je meer te weten over de snelste (en langzaamste!) dieren van de zee.

Wil je de tentoonstelling met een groep bezoeken? Boek dan een rondleiding. Een rondleiding biedt meer verdieping en is een leuk uitje met vrienden, familie of collega’s.

Op vrijdag 21 april gooien we samen met Het Noordbrabants Museum gratis de deuren open tijdens de Museumavond. Er is een uitgebreid programma met instaprondleidingen, workshops, muziek en dans. Het programma volgt nog, maar zet de datum alvast in je agenda!

Wat is het snelste dier ter wereld? Waarom rijdt de auto van Max Verstappen zo snel? En hoe zag een zeppelin er eigenlijk uit? Luister iedere schooldag naar de supersonische tandenpoetspodcast! Met de meest grappige en interessante verhalen en feitjes rondom het thema stroomlijn, om te beluisteren terwijl je je tanden poetst.

Wat is het snelste dier ter wereld? Waarom rijdt de auto van Max Verstappen zo snel? En hoe zag een zeppelin er eigenlijk uit?

Juist in onze tijd van klimaatontwrichting en brandstofschaarste staat het terugdringen van luchtweerstand weer hoog op de agenda van ontwerpers.

Aero-of hydrodynamica is cruciaal voor snelheidssporten als zwemmen, wielrennen, schaatsen, bobsleeën en skiën.

Het gestroomlijnde design ging in zijn hoogtijdagen samen met bepaalde moderne idealen.

De stroomlijn werd populair in de jaren 30, en dat was geen toeval.

Nieuwe, gestroomlijnde voertuigen werden in advertenties en reclames vaak aangeprezen als de toekomst van het vervoer. Stroomlijntreinen, -auto’s, -vliegtuigen en -boten kregen zo een iconische status.

De stroomlijn kondigde een nieuw soort moderniteit aan.

In veel vroege experimenten werd de luchtweerstand van verschillende vormen met elkaar vergeleken om zo de perfecte vorm te achterhalen.

De nieuwe mogelijkheden voor vooruitgang hadden grote invloed op de kunst en de populaire cultuur.

De term “stroomlijn” komt oorspronkelijk uit de wetenschap en de techniek, maar wat is het?

Leren van de natuur dus toch heel nuttig zijn om aerodynamische ontwerpen te maken.

The director of Design Museum Den Bosch cordially invites you to the opening of the family exhibition Faster, better, more beautiful – the design of progress. Design, art, nature and technology blend into a single whirlwind experience at this grandly conceived family exhibition. Discover the fascination with speed, follow the hunt for the millisecond and… Bekijk Artikel

Heera Shin onderzocht ze de ontwikkeling van de metaverse en avatars en vraagt zich af: hoe gaan we om met dit groeiende aantal avatars, onze digitale identiteiten?

Design Museum Den Bosch is een museum gewijd aan historisch, hedendaags en toekomstig design. Voor het beleidsplan, het programma, de activiteiten, de organisatie en de samenstelling van de Raad van Toezicht verwijzen we naar de website: www.designmuseum.nl De Raad van Toezicht van het Design Museum Den Bosch is op zoek naar: Twee leden Raad van… Bekijk Artikel

Hoe wordt digitale kleding eigenlijk gemaakt? Welke mogelijkheden zijn er in een digitale omgeving die je niet hebt in de fysieke wereld als het aankomt op kledingontwerp? Tijdens dit programma krijg je antwoord op deze vragen en meer door zelf aan de stag te gaan met het ontwerpen van digitale kleding in het Digitaal Atelier van Huis73.

How do young designers find their inspiration online? How has their favourite meme inspired their latest work? To what image can they always return when they are stuck in a creative rut? In short: What can their ‘Saved’ folder tell us about them as a creative?

Met een ruime meerderheid in de gemeenteraad is op dinsdag 31 januari ingestemd met de voorbereiding voor de verhuizing van Design Museum Den Bosch naar de Bossche Stadsdelta. 26 van de 37 raadsleden stemden in met de plannen; naast de coalitie sloten ook Volt en Bosch Belang zich aan.  Daarmee is de volgende stap gezet… Bekijk Artikel

De wereld van de digitale mode groeit explosief. Waar staan we nu? En welke aanstormende ontwerpers zijn interessant om in de gaten te houden?

Design Museum Den Bosch belicht de culturele betekenis en de rol van vormgeving in de geschiedenis, nu en in de toekomst. Design Museum Den Bosch is op zoek naar een stagiair(e) marketing en communicatie voor 32 – 40 uur in de week vanaf begin 2023, voor ten minste vier maanden. Startdatum in overleg, maar uiterlijk… Bekijk Artikel

Wil je het museum met een groep bezoeken? Boek dan een rondleiding. Een rondleiding biedt meer verdieping en is een leuk uitje met vrienden, familie of collega’s. Onze museumdocenten vertellen je alles over de tentoonstelling(en), en stemmen hun verhaal af op het niveau en de interesses van de groep. (tekst loopt door onder de afbeelding)

Een symposium van de sectie toegepaste kunst en historische interieurs van de onderzoekschool kunstgeschiedenis over de rol van de tekenkunst in de toegepaste kunsten.

Om niet achter te blijven bij de snelle ontwikkeling van digitalisering, heeft FashionUnited een selectie gemaakt van termen en woorden die noodzakelijk zijn om dit enorme nieuwe rijk te begrijpen.

In de tentoonstelling Screenwear – Exploring Digital Fashion staat Design Museum Den Bosch uitgebreid stil bij digitale mode. Voor velen lijkt digitale mode een verre toekomst, maar niets is minder waar. Een nieuwe generatie ontwerpers geeft vanachter hun scherm vorm aan digitale modecreaties en avatars die tot leven komen op sociale media en in videogames…. Bekijk Artikel

Je staat uitgebreid stil bij wat een ontwerpproces is. Soms doen we dit met historische ontwerpen en soms met hedendaagse. We staan stil bij de werkwijze en het verhaal van de ontwerpers. Hoe is het om een ontwerper te zijn, wat zijn de uitdagingen die een ontwerper heeft. Leerlingen raken geïnspireerd door professionals en zien… Bekijk Artikel

Het museum hanteert een brede opvatting over wat design is. Veel leerlingen hebben een eigen idee of helemaal nog geen idee van wat design is. In de workout ga je op ontdekkingstocht in de wereld van design. Je kijkt aandachtig naar een aantal uiteenlopende voorwerpen en je onderzoekt met elkaar de context van deze ontwerpen…. Bekijk Artikel

Voor studenten in het HBO en WO bieden we interactieve rondleidingen. Boek hieronder direct een rondleiding of neem contact op met ons educatieteam op educatie@designmuseum.nl of 073 – 62 73 519 voor meer informatie. Boek een rondleiding

MBO

Designworkout Design is overal en vertelt veel over de wereld waarin we leven. Design Museum Den Bosch plaatst design dan ook in een maatschappelijke context. Door MBO-studenten aan te spreken als makers van de toekomst, hen te inspireren, ontwerptools aan te reiken en te laten zien hoe het werkveld er voor hen uit kan zien… Bekijk Artikel

Designworkout Voor schoolbezoeken gebruikt het museum al geruime tijd de term designworkout in plaats van workshop. Hiermee geven we aan dat het om een programma gaat waarin we leerlingen activeren, waarin ze zichzelf trainen en ontwikkelen. Als docent kies je samen met onze medewerkers welke van onze workouts het beste bij jouw leerlingen past. Tijdens… Bekijk Artikel

Designworkout Voor schoolbezoeken gebruikt het museum al geruime tijd de term designworkout in plaats van workshop. Hiermee geven we aan dat het om een programma gaat waarin we leerlingen activeren, waarin ze zichzelf trainen en ontwikkelen. Als docent kies je samen met onze medewerkers welke van onze workouts het beste bij jouw leerlingen past. Tijdens… Bekijk Artikel

Designworkout De designworkout kan je vergelijken met een workout in de sportschool: Je doet korte, krachtige oefeningen waar je sterker van wordt. Onder begeleiding van een museumdocent verplaats je je van oefening naar oefening en hebt aan het einde een volledig circuit doorlopen. Als docent kies je samen met onze medewerkers welke van onze workouts… Bekijk Artikel

Dat het nieuwe Design Museum Den Bosch een plek zou gaan krijgen in de Bossche Stadsdelta was al enige tijd bekend. De precieze locatie was echter nog niet duidelijk. Daar is vandaag verandering in gekomen: het nieuwe museum zal verrijzen op de Citadelhof. Op deze plek, in de buurt van de nieuw te bouwen Lage… Bekijk Artikel

In de ontwerpstudio van het museum kunnen kinderen deze kerstvakantie samen met een museumdocent een outfit voor hun avatar ontwerpen en maken.

In deze groots opgezette familietentoonstelling vloeien design, kunst, natuur en techniek samen tot één pijlsnelle ervaring. Ontdek de fascinatie voor snelheid, ervaar de jacht op de milliseconde en beleef de hoogtijdagen van streamlined design.

De korte geschiedenis van digitale mode.

Tijdens deze middag gaan digitale ontwerpers in gesprek met traditionele makers rondom het thema digitale mode en sieraden. Daarna duik je in de wereld van pixels en augmented reality door aan de slag te gaan met het zelf maken van digitale filters in een workshop begeleid door Sarah Mayer.

Voor bijzondere periodieke giften vanaf €10.000 per jaar, is het mogelijk een fonds op naam op te richten. Met een fonds op naam krijgt u de mogelijkheid om met uw gift bij te dragen aan een specifieke doelstelling van het museum. Zo kunnen wij met deze gift een specifiek onderdeel van ons programma verder ontwikkelen;… Bekijk Artikel

Design Museum Patrons krijgen een exclusief kijkje achter de schermen van het museum, komen in contact met ontwerpers en dragen in belangrijke mate bij aan bijzondere projecten. Vanaf €1000 per jaar bent u Design Museum Patron. Deze bijdrage is een periodieke gift voor 5 jaar waarmee u het museum ondersteunt. Als dank voor de gift… Bekijk Artikel

Design Museum Members zijn betrokken bij het museum en dragen in belangrijke mate bij aan bijzondere projecten. Vanaf een donatie van €500 per jaar bent u Design Museum Member. Dit is een periodieke gift waarmee u ons museum voor 5 jaar steunt. Als dank voor deze gift ontvangt u: Een pas die gratis toegang geeft… Bekijk Artikel

Al vanaf €60 per jaar bent u Vriend van het Design Museum en draagt u bij aan de activiteiten van het museum. Voor twee personen is het €100 en bent u Duo Vriend. Vrienden ontvangen als dank: Uitnodigingen voor openingen in het museum Een pas die gratis toegang geeft tot Design Museum Den Bosch en… Bekijk Artikel

Het museum hanteert een brede opvatting over wat design is. Veel leerlingen hebben een eigen idee of helemaal nog geen idee van wat design is. In de workout ga je op ontdekkingstocht in de wereld van design. Je kijkt aandachtig naar een aantal uiteenlopende voorwerpen en je onderzoekt met elkaar de context van deze ontwerpen…. Bekijk Artikel

Designworkout De designworkout kan je vergelijken met een workout in de sportschool: Je doet korte, krachtige oefeningen waar je sterker van wordt. Onder begeleiding van een museumdocent verplaats je je van oefening naar oefening en hebt aan het einde een volledig circuit doorlopen. Als docent kies je samen met onze medewerkers welke van onze workouts… Bekijk Artikel

Design Museum Den Bosch laat de (recente) geschiedenis van vormgeving en de invloed van design op je dagelijks leven zien. In toegankelijke en spraakmakende tentoonstellingen tonen we design en plaatsen het in een maatschappelijke context. Dat maakt het museum interessant voor leerlingen en studenten. We laten jonge bezoekers op een interactieve manier ervaren dat ook… Bekijk Artikel

Word Design Museum Vriend, Member of Patron en help ons mee om meer mensen met design te inspireren. Design Museum Den Bosch bestaat sinds 1985 en is hét designmuseum van Nederland. Vanuit de visie ‘design is de wereld en de wereld is design’ biedt Design Museum Den Bosch bezoekers inzicht in hoe de wereld om… Bekijk Artikel

Op 10 december gaat ontwerper en kunstenaar Stephanie Smit, beter bekend als Giek_1, met bezoekers van het museum in gesprek aan de hand van intuïtieve tarot en astrologie.

Als een kunstvoorwerp uit een lang vervlogen tijdperk dateerde, kon dat een aanvullende reden zijn om er een tekening van te laten maken. Sinds de Renaissance werden kunstzinnige overblijfselen uit de Romeinse en Griekse oudheid zeer bewonderd. Zowel kunstenaars als liefhebbers wilden over afbeeldingen ervan beschikken. Maar ook meer recente kunstwerken werden verzameld en bestudeerd,… Bekijk Artikel

Tijdens het maken van een fraai object werden veelvuldig tekeningen gemaakt, variërend van kleine schetsjes om even een vorm of versieringsmotief uit te proberen, tot precieze voortekeningen van bepaalde onderdelen. Als het object voltooid was, werden die tekeningen meestal weggegooid, omdat hun rol was uitgespeeld. Gelukkig is toch een aantal voorbeelden bewaard gebleven.

Door de linkerkant van een voorwerp anders te tekenen dan de rechterkant combineert een ontwerper twee ontwerpen op een enkel blad papier. Zo’n tekening is overduidelijk een ontwerp: op die manier is een object natuurlijk nooit uitgevoerd. Een toekomstige klant kon de twee voorstellen vergelijken en een voorkeur voor een van beide uitspreken. Met deze… Bekijk Artikel

Luigi Valadier (1726–1785) stond lang aan het hoofd van de belangrijkste edelsmeedwerkplaats van de stad Rome, en na zijn dood werd die voortgezet door zijn zoon Giuseppe (1762–1839). Uit deze werkplaats zijn uitzonderlijk veel tekeningen bewaard gebleven. Het betreft niet alleen mooi uitgewerkte presentatietekeningen, zoals die ook wel van andere edelsmeden bekend zijn, maar ook… Bekijk Artikel

Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen de toegepaste kunsten in het middelpunt van de belangstelling te staan. Er was een breed gevoelde bezorgdheid, dat gebruiks- en siervoorwerpen als gevolg van de industriële revolutie lelijk werden ontworpen en slecht vervaardigd. Veel jonge kunstenaars wilden daar iets aan veranderen. In plaats van zich aan de… Bekijk Artikel

Wanneer een artistiek object eenmaal was voltooid, bestonden er verschillende redenen om het te tekenen. Een eigenaar kon een inventaris van zijn bezittingen laten tekenen; dit kwam vooral voor bij verzamelingen gouden en zilveren voorwerpen en andere kostbare schatkamerstukken. Daarnaast werden tekeningen gemaakt van voorbeelden van nieuwe ontwerpen, modes of gebruiken. Door middel van die… Bekijk Artikel

De bestelling van een groot en kostbaar kunstwerk voor een kerk, zoals een koorgestoelte of een preekstoel, was een belangrijke beslissing. Naast een paus, een bisschop of een dominee, kwam er vaak een kerkbestuur of een ander college aan te pas. Gewoonlijk werd met de ontwerper een werkcontract afgesloten. Daar hoorde een ontwerptekening bij, die… Bekijk Artikel

Om lid van een gilde te worden, moest een ambachtsman een gildeproef afleggen. Dat was een van te voren nauwkeurig omschreven bewijs van zijn vakmanschap op grond waarvan werd beoordeeld of hij zijn ambacht goed genoeg beheerste. In bijna alle Duitse steden moest een kandidaat-meubelmaker eerst een tekening maken van het ‘meesterstuk’ dat hij als… Bekijk Artikel

Een ontwerper formuleert zijn eerste gedachte over een object door te tekenen. Hij – de werken in de tentoonstelling PROCESS en daarmee ook op deze Derde Verdieping zijn vrijwel zeker allemaal gemaakt door mannen – maakt een snelle schets en kan daar vervolgens verbeteringen in aanbrengen, of er een tweede schets naast zetten. Zo gebruikt… Bekijk Artikel

Sinds de vijftiende eeuw zijn er grote hoeveelheden prenten gemaakt, waarop ontwerpen voor kunstig gemaakte voorwerpen zijn weergegeven. Zulke prenten vormden het belangrijkste medium voor de verspreiding van nieuwe soorten objecten, nieuwe stijlen, vormen en ornamenten. Als een ontwerper het ontwerp tekende met de intentie dat het als prent zou worden verspreid, had hij met… Bekijk Artikel

Tekeningen waren een belangrijk middel om kunstvoorwerpen en artistieke objecten aan de man te brengen. Ze konden een kunstvoorwerp weergeven dat al gemaakt was, of ze gaven een indruk hoe een object eruit zou zien als het werd besteld. Zulke tekeningen konden door heel Europa worden verstuurd, of meegenomen naar jaarmarkten waar handelaren uit alle… Bekijk Artikel

Op tekeningen kunnen ontwerpen er zo mooi uitzien, dat het onwaarschijnlijk is dat ze in werkelijkheid hebben bestaan. De ontwerper tekent bijvoorbeeld modellen die in het voorgestelde materiaal onmogelijk kunnen worden uitgevoerd, of waar verschillende ontwerpers zo precies voor zouden moeten samenwerken dat dat praktisch niet te realiseren valt. De tekening is dan niet als… Bekijk Artikel