11 juni 2022 t/m 24 september 2022

Sneakers Under Construction

Welke sneaker heb jij op dit moment aan en wat zegt deze schoen over wie jij bent?

De sneaker is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en bijna iedereen heeft minstens één paar sneakers in de kast staan. Voor de meeste mensen is de sneaker simpelweg een comfortabele, vaak zelfs stijlvolle schoen. Voor sommigen is de sneaker echter een gewild verzamelobject, van grote waarde en met een rijke geschiedenis.

De presentatie Sneakers Under Construction laat zien dat de sneaker vol zit met persoonlijke verhalen en (sub)culturele betekenissen en dat deze verhalen altijd under construction zijn. Het Young Design Team heeft zes jonge kunstenaars en ontwerpers(collectieven) de opdracht gegeven om nieuw werk te maken dat hun eigen verhaal, relatie en associatie met de sneaker verbeeldt. ILLM laat bijvoorbeeld zien hoe hij de sneaker verbindt aan zijn jeugd en afkomst, Das Leben am Haverkamp speelt met de vraag wanneer iets authentiek is, Afra Eisma heeft sneakers geleend van aliens uit haar verbeelding en Ciro Duclos verwijst met zijn werk naar de hassle van de snelle stedelijke ruimte.

Vanaf 11 juni zullen de werken van ILLM, Ciro Duclos, Afra Eisma en collectief Das Leben am Haverkamp te zien zijn. De werken van Arash Fakhim en Pris Roos worden later toegevoegd. Deze zullen te zien zijn op de begane grond van Design Museum Den Bosch en zullen in combinatie met vele workshops, discussies en lezingen een inspiratiebron zijn voor bezoekers en bewonderaars.

Das Leben am Haverkamp
Das Leben am Haverkamp is een kunstenaarscollectief, bestaande uit Anouk van Klaveren (1991), Christa van der Meer (1988), Dewi Bekker (1990) and Gino Anthonisse (1988). Hoewel ze opgeleid zijn in mode, is hun werk vaker een deconstructie van de industrie om mode heen, zoals de marketingmechanismes die nodig zijn om van een eenvoudig product een luxe object te maken. Geïnspireerd door de eigenzinnige realiteit van het dagelijkse leven, de creatie van mythen, de relativiteit van luxe en alter ego’s – geven de vorm aan de mystieke drang om tactische objecten te creëren.

Qasim Arif (Den Haag, 1988)
Qasim Arif werkt onder de naam ILLM (verwijst naar ilm, Arabisch voor kennis, en ill dat in de hiphopcultuur cool betekent). Zijn werk is een weerspiegeling van zichzelf, zo zegt hij. Altijd aanwezig is zijn liefde voor Arabische kunst en kalligrafie, hiphop en soms ook de kleuren van de stad waar hij is opgegroeid: Den Haag.

Ciro Duclos (Amsterdam, 1991)
In het werk van Ciro Duclos wordt regelmatig gevonden (afval en bouw-) materiaal gecombineerd met alledaagse gebruiksvoorwerpen. Het werk dat hieruit ontstaat speelt met de ervaring waarop mensen een ruimte beleven. Voor zijn meest recente werk, MOLD, heeft Ciro sculpturen ontwikkeld met materialen uit de bouwindustrie. De werken zijn aan de ene kant herkenbaar als architectonische elementen, maar lijken ook voort te komen uit een archeologische vindplaats met resten van een vergeten samenleving.

Afra Eisma (Den Haag, 1993)
De tactiele installaties van kunstenaar Afra Eisma bestaan uit getufte (wand) tapijten, keramiek, papier-maché en textiel waarin verbinding centraal staat. Met de ambachtelijke technieken verweeft ze letterlijk haar levenservaringen, van woede tot liefde, in haar werk en reflecteert ze op haar eigen kwetsbaarheid.

Arash Fakhim (Teheran, 1987)
Kunstenaar Arash Fakhim breekt constant met de opgelegde regels van het medium schilderen. Hij schildert zonder dat er een kwast aan te pas komt. Met atypische methodes (stickers van verfstreken) en materialen (panelen van epoxy) komt hij tot “schilderijen”. Hij bevraagt hiermee waarom mensen bepaalde dingen doen en waar het vanzelfsprekend is. Zijn nieuwsgierigheid ligt volgens hem zelf in: “… het oog van de ‘migrant’. Als buitenstaander kijk je er met een andere blik naar”.

Pris Roos (Alkmaar, 1984)
Naast dat Pris Roos kunstenaar is, is ze ook curator, onderzoeker en verhalenverteller. Ze groeide op in het familiebedrijf toko Djaya Makmur. Voor Pris symboliseert de toko een ruimte van saamhorigheid en een mengelmoes van mensen met verschillende achtergronden en de daarbij horende verhalen. Met de toko als inspiratiebron maakt ze werk met verschillende media zoals schilderen, spoken word, video en installatie waarin ze reflecteert op onderwerpen als identiteit, migratie en herinnering.

Young Design Team
Het Young Design Team bestaat uit drie young professionals. Young Design curator tentoonstellingen Bao Yao Fei, Young Design curator publieksprogramma’s Jim van Geel en Young Design trend & concept creative Isabeau van Maastricht. Deze nieuwe afdeling van het museum ontwikkelt tentoonstellingen, presentaties en publieksprogramma’s voor een jong en divers publiek. Daarbij ligt de focus op jonge makers, jonge gebruikers en de hedendaagse maatschappij.

Met dank aan

Fonds 21.