Design speelt een centrale rol in de ontwikkeling van de elektronische dansmuziek. Denk aan de apparatuur waarmee de muziek gemaakt wordt, het ontwerp van de ruimtes waar gedanst wordt op die muziek en de kleding, flyers, albumhoezen, posters, merchandise en tickets. Ontdek de rol die design heeft gespeeld in de ontwikkeling van het belangrijkste muziekgenre van onze tijd.

De tentoonstelling Dance – design van een cultuur is van 23 maart t/m 25 augustus 2024 te zien.

Twee mensen van achter gefotografeerd kijken met een koptelefoon op naar een video op een tv op een muur in een tentoonstelling.
Podcast

Podcasttips

Het podcastaanbod over dit thema is overweldigend, daarom een selectie van audioseries die het luisteren waard zijn.

Een foto van 10 foto's aan een muur waarop steeds één xtc-pil te zien is op een witte achtergrond.
Artikel

Het ontwerp en de marketing van xtc-pillen

Ooit was een pil een pil. Nu komt xtc in allerlei kleuren en logo’s voor, van Netflix tot Super Mario. Wat is het effect daarvan?

Beeld uit de documentaire Dutch Dance. Dansende mensen tijdens een feest in IT.
Video

30 jaar Dutch Dance

In 2018 was het precies 30 jaar geleden dat in Nederland de eerste dj’s house draaiden. In de driedelige documentaire 30 jaar Dutch Dance van VPRO blikken hoofdrolspelers terug op de beginjaren en de periode die daarop volgt.

Een menigte mensen bij een concert met groene laserlichten.
Uit de tentoonstelling

Uit de tentoonstelling: sensation

Kleine feesten werden meerdaagse festivals met enorme line-ups van top-dj’s die tienduizenden euro’s per uur verdienen. De eerste experimenten bij de raves met springkussens en kermisattracties werden nu gigantische shows met uitzinnige decors, vuurwerk en theater in Las Vegas-stijl.

Foto van een professionele draaitafel.
Uit de tentoonstelling

Uit de tentoonstelling: gabber

In Nederland ontstaat in Rotterdam in de jaren 90 gabber als een nieuwe loot aan de tak van de dance.

Talrijke elektronische instrumenten, synthesizers en draden.
Uit de tentoonstelling

Uit de tentoonstelling: digitization

De apparaten waarmee elektronische muziek in het begin werden gemaakt besloegen hele kamers. De ontwikkeling van transistoren en chips leidt tot een steeds snellere miniaturisering en daarmee ook prijsverlaging van elektronische instrumenten als synthesizers en drumcomputers.

Mensen staan in een donkere kamer met rode verlichting.
Uit de tentoonstelling

Uit de tentoonstelling: emancipation

Bevrijding zit ingebakken in elektronische dansmuziek. Het is gemaakt om je vrij te doen dansen. De pompende four-on-the-floor-beat wekt een trance op die je al je zorgen van de week en het leven doet vergeten.