GOTH - Designing Darkness

Virtuele expeditie: ‘Asking the gothic questions’

22 februari 2022
Video
Achtergrond
Subcultuur
Tentoonstelling

Op vrijdag 11 februari vond de virtuele expeditie plaats van de tentoonstelling GOTH – Designing Darkness. Je ziet de hoogtepunten uit de tentoonstelling: de foto’s uit de legendarische club The Batcave, de keramiek van Carolein Smit, de 19e-eeuwse griffioen van Emmanuel Frémiet en de dystopische maquette van Pieter Leon Vermeersch. Assistent-conservator Tomas van den Heuvel zal de tentoonstelling en deze werken toelichten. Daarnaast kan je luisteren naar interessante gesprekken over de thema’s van de tentoonstelling.

Te gast zijn onder andere:

Catherine Spooner, een van de belangrijkste gothic-kenners ter wereld. Ze is werkzaam aan de Lancaster University en auteur van de boeken ‘Contemporary Gothic’ en ‘Post-Millenial Gothic: Comedy,Romance and the Rise of Happy Gothic’.

Lisa der Weduwe, namens het Museum of Youth Culture London, waar een enorme collectie fotomateriaal en kennis over van Britse goths verzameld is.

Dani Ashes, ook bekend als The Count, host van de grootste goth-podcast Cemetery Confessions en oprichter van The Belfry Network, een mediabedrijf dat alle verschillende facetten van goth bij elkaar brengt.
De avond wordt gepresenteerd door Ama van Dantzig, medeoprichter van Dr Monk.

Tijdens de avond gaan we in op verschillende vragen. Hoe komt het dat de goth subcultuur steeds weer opduikt of misschien zelfs nooit is weg geweest? Onder welke omstandigheden ontstond deze subcultuur in de muziekscene van de jaren 80? Wat zijn de historische wortels in de gothische fascinatie in de 18e een 19e eeuw en hoe beïnvloedden deze de goth subcultuur? Goth wordt gezien als een veilige haven voor individuele expressie en creativiteit maar gaat ook over het bij een gemeenschap horen en je daarbinnen vrij voelen. Toch zijn er ook regels codes en misschien zelfs hiërarchie. En tot slot: kunnen we voorspellen wat de toekomst van goth is, hoe verhoudt goth zich tot de grote vragen van onze tijd?