Speciaal voor de tentoonstelling Ontworpen liefde stelde drie jonge artiesten hun ultieme liefdes-, verbindings-, en lustlijst samen. De liefdeslijst is samengesteld door dichter, schrijver, performer én muzikant Joost Oomen.
Joost Oomen over de liefdeslijst
In het verhaal Hartje laat Tsjechov Olenka steeds maar weer hetzelfde doen. Ze wordt verliefd op Koekin, eigenaar van een amusementspark en theaterdirecteur, en Olenka houdt van hem. Ze laat zich door hem Hartje noemt, ze bemoeit zich met de repetities van het theater en heeft net als Koekin een hekel aan het publiek. Als Koekin onverwachts overlijdt wordt Olenka verliefd op Vasili. Vasili is houthandelaar en Olenka houdt van hem. Ze laat zich door hem Hartje noemen, ze bemoeit zich met de handel en de hout-uitgifte, maakt zich zorgen over de tarieven en ‘ze vond iets intiems, iets ontroerends in de woorden balk, rondhout, panlat, beschot, schroot, tengels, bekisting en schaaldeel.’ Als Vasili onverwachts ziek wordt en sterft legt ze het aan met de veearts Smirnin, die haar niet Hartje noemen wil, maar waarvan ze wel de zorgen over veepest, parelziekte en hygiëne in stedelijke slachthuizen overneemt. Olenka’s liefhebben is niet voorbehouden aan één persoon. Ze transporteert haar liefde, onbewust, van Koerkin naar Vasili naar Smirnin. Drie keer doet ze precies hetzelfde. Drie keer hetzelfde liefdesliedje. Met uniciteit heeft haar liefde niets te maken.
Hoog tijd dus voor een lijst liefdesliedjes die de uniciteit van de liefde wél benadrukt. Elk nummer uit deze lijst gaat over de liefde, maar… elk lied wordt gezongen in een andere taal. Er is een Spaanstalig nummer uit Columbia over een tuinman die rozen kweekt voor zijn toekomstige geliefde, er is een Portugees nummer over een gekmakend parfum. Er is een nummer uit voormalige Yoegoslavië over een ‘Plejboj’ en een Friestalig nummer over een juffrouw die op de taxichauffeur is gaan zitten.
De zangers van deze liefdesliedjes zingen op de keper genomen natuurlijk allemaal over hetzelfde, maar toch is deze verzameling ook een viering van iets unieks: namelijk de liefde zelf. Hoera dat wij op deze wereld zo iets unieks hebben als liefde! Op Saturnus hebben ze het niet, op de zon ook niet. Hoera dat er zoiets als de liefde bestaat!