De liefde. Ons beeld daarvan zit vaak vol clichés. Clichés die ontworpen zijn; denk maar eens aan een valentijnsbeertje, een trouwring of een seksspeeltje. Op deze Derde Verdieping ontdek je door wie en op welke manier ons beeld van de liefde is vormgegeven. Én je ontmoet de mensen die speculeren over alternatieven voor de vele liefdesclichés.
De tentoonstelling is van 23 september 2023 t/m 18 februari 2024 te zien in Design Museum Den Bosch.
Bee (Suengbee) Han ontwikkelde de Bee Machine. Een machine die potentiële vrienden beoordeeld op de slagingskans van de vriendschap.
Hartjes, rode rozen, kaartjes, geheime aanbidders, dineren bij kaarslicht en cadeautjes. In deze bonusaflevering duiken we nog één keer in het ultieme liefdescliché: Valentijnsdag!
De Tarzan, de Rabbit, een vibrerend ei, buttplug en de Satisfyer Pro. Ook ons seksleven wordt door designers vormgegeven.
Gespierd en een sixpack of juist rond en vol. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren als het gaat om wat een aantrekkelijk lijf is. Maar welke voorkeur je ook hebt, hoe geef je dat lichaam vorm?
Er zijn heel wat mensen die rode oortjes krijgen door het lezen van boeken uit de Bouquetreeks. Is het pulp of zou iedereen eens zo’n boek moeten lezen?
Bij relaties wordt al snel gedacht aan een monogame, heteroseksuele relatie, maar er is zoveel meer! Hoe geven we tegenwoordig vorm aan liefdesrelatie of liefdesrelaties?
Tijdens een bruiloft wordt de liefde gevierd met alle rituelen en symbolen die daarbij horen. Of is dat tegenwoordig anders?
Een leven als huismoeder die gehoorzaamt aan haar man, de kostwinner: dat is de droom die tradwives etaleren op sociale media. Waar komt deze beweging van traditionele vrouwen vandaan, en waar wil ze naartoe?
Iedereen heeft een sterk beeld van romantiek: branden kaarsen, pianomuziek en samen op en galopperend paard de zonsondergang tegemoet. Waar komt dit beeld vandaan?
Matchende jassen, fietsen en allebei een afritsbroek aan. Het bekende ANWB-koppel lijkt vooral iets Nederlands, maar is dat ook zo? En houdt het ontwerpteam van ANWB rekening met deze koppels bij het ontwerpen van een nieuwe collectie?
Schrijven mensen nog steeds liefdesbrieven? Of zijn deze inmiddels vervangen door kaartjes en appjes? En hoe ziet de liefdesbrief van de toekomst er uit?
Hoe ontmoet je tegenwoordig de liefde van je leven? In een café, in de supermarkt, online of via een matchmaker? Welke rol speelt het ontwerp in deze ontmoeting? En hebben we echt meer vrijblijvende seks dankzij datingapps?
Een groot cliché als het gaat om de liefde zijn romantische cadeaus, in alle vormen en maten. Waar komen de ontelbare romantische cadeaus in hartjesvorm vandaan? Wat zijn populaire cadeaus? En wat doet het eigenlijk met je geliefde als hij, zij of hen een cadeau ontvangt?
Speciaal voor de tentoonstelling Ontworpen liefde stelde drie jonge artiesten hun ultieme liefdes-, verbindings-, en lustlijst samen. Dit is de lijst van Joost Oomen.
Speciaal voor de tentoonstelling Ontworpen liefde stelde drie jonge artiesten hun ultieme liefdes-, verbindings-, en lustlijst samen. Dit is de lijst van Rosa.
Speciaal voor de tentoonstelling Ontworpen liefde stelde drie jonge artiesten hun ultieme liefdes-, verbindings-, en lustlijst samen. Dit is de lijst van Kourosh.
Het uiterlijk van seksspeeltjes zegt veel over hoe we op dat moment over lust en bevrediging denken.
Je eerste kus. Die vergeet je niet. Hoe zoet, nat of slecht die ook was.
Niet blij met je lijf? Doe er dan wat aan. Het lijkt hét credo van ons door perfecte lichamen geobsedeerde tijdperk. Maar is het lichaam wel zo maakbaar?
Laat de inhoud van een bouquetreeksboek nog genoeg aan de verbeelding over, de kaft windt er geen doekjes om: dít is het imago van de ‘ideale man’. Wat zegt dat over onze beeldvorming?
Zeven nachten met de sjeik, Een kus in het maanlicht, Een erfgenaam voor de koning. De guilty pleasures vol verlangens, verleidingen en happy endings zijn nog altijd razend populair.
Vier kleine woorden met een grote betekenis. Woorden die je het liefst van de daken schreeuwt als je ze voelt, maar die je misschien niet meteen durft uit te spreken.
Vlinders in je buik, geen hap door je keel krijgen, de hele dag dagdromen en iedere vijf minuten je telefoon checken om te kijken of je een nieuw berichtje hebt ontvangen: verliefd zijn is magisch.
We zijn geconditioneerd met het idee dat samen een kind krijgen de puurste vorm van verbinding is. Toch is papa of mama worden lange tijd helemaal geen keuze geweest, het hoorde er ‘gewoon’ bij. Ook de kijk op het ouderschap zelf is in de loop der jaren veranderd.
Bij een huwelijk zijn eigenlijk maar drie dingen belangrijk: jij, je geliefde en jullie liefde voor elkaar. Toch spelen er op de achtergrond veel meer factoren mee.
Je familie kun je niet kiezen, je vrienden wél. Veel mensen houden er naast hun biologisch familie ook een zelfgekozen familie op na, een chosen family.
Ze zoeven door de stad op hun snelle fietsen, hij op de heren- en zij op de damesuitvoering. Allebei gehuld in een pufferjack en met identieke sneakers aan. Het suffe ANWB-stel in een hippe jas.
We zijn allemaal opgegroeid met verhalen en clichés die ons beeld van de liefde onbewust hebben beïnvloed. Ontworpen liefde onderzoekt deze clichés en laat zien hoe design ons stuurt in het vinden én consumeren van liefde.
Voor mensen samen in het huwelijksbootje stappen wordt vaak die ene grote vraag gesteld: wil je met me trouwen? Zo’n aanzoek wordt vaak gedaan met een diamanten verlovingsring, maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?
Sekspeeltjes zijn mateloos populair. Toch was het gebruik ervan niet altijd zo vanzelfsprekend.