Niet blij met je lijf? Doe er dan wat aan. Het lijkt hét credo van ons door perfecte lichamen geobsedeerde tijdperk. Maar is het lichaam wel zo maakbaar? En wat zijn de gevolgen?
Picture perfect
Het vieren van een gespierd lichaam is van alle tijden. Toch is er een groot verschil tussen toen en nu, namelijk: de rol van sociale media. In ons hypervisuele tijdperk worden we 24/7 geconfronteerd met perfecte lichamen. Hierdoor zijn we geobsedeerd geraakt door het uiterlijk. Met name jongeren worden sterk door dit soort ideaalbeelden beïnvloed. Sterker nog: ze worden de norm.
Als ik het kan
Vrouwen kennen al jaren de druk van schoonheidsidealen. Maar de laatste tijd komt ook de lat voor het mannenlichaam steeds hoger te liggen. Een spiegelbeeld als dat van Arnold Schwarzenegger lijkt voor iedereen mogelijk, als je maar hard genoeg werkt en genoeg #selflove hebt. En dus delen bodybuilders en fitfluencers online hun regime. Welke oefeningen ze doen, hoe zwaar, hoeveel herhalingen, wat ze eten, hoeveel uur ze slapen en hoe vaak ze ijsbaden. Het algoritme doet de rest en zorgt dat iedere jongen die een paar keer op een afgetraind lichaam heeft geklikt overspoeld wordt met foto’s en video’s die schreeuwen: jij kunt dit óók bereiken.
Nooit genoeg
Als je maar genoeg traint, deze proteïnepoeders en powerbars eet en in dit soort sportoutfits ronddartelt. Iedere overwinning wordt het delen waard. Nog maar een ontblote selfie dan, likes werken nou eenmaal verslavend. Goed bestaat niet, het moet altijd beter en is nooit genoeg. Hét recept voor mentale problemen zoals een laag zelfbeeld en sportverslaving.