Ontworpen liefde

Verliefdheid – Ik hou van je

12 september 2023
Uit de tentoonstelling

Vier kleine woorden met een grote betekenis. Woorden die je het liefst van de daken schreeuwt als je ze voelt, maar die je misschien niet meteen durft uit te spreken. Niet voordat je zeker weet dat de ontvanger reageert met een bevestigend: ik ook van jou.

Bonusmateriaal
Wie de liefdesboodschap kracht bij wil zetten, voegt een signaal toe. Een hartje onder een e-mail, een speciale playlist (liefst op een casettebandje), liefkozende emoji of een bos rode rozen op Valentijnsdag. Sommige liefdessignalen zijn in de loop van de geschiedenis ontstaan, anderen zijn een commerciële vondst.

Valentijnsdag
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Valentijnsdag géén bedenksel van Hallmark of een andere slimmerik uit de wenskaartenindustrie. Het was Paus Gelasius die de herdenking van Sint Valentijn in 496 aan de katholieke kalender toevoegde. Sindsdien bestaan er verschillende theorieën over de connectie tussen Sint Valentijn, Valentijnsdag en de liefde. De meest plausibele stamt uit de middeleeuwse dichtkunst over de hoofse liefde. Een voorbeeld is het gedicht Parliament of Fowls uit circa 1380 van de Brit Geoffrey Chaucer, waarin Valentijnsdag hét moment is waarop vogels hun partner kiezen.

Massa is kassa
De Britten vierden halverwege de 17e eeuw al Valentijnsdag. Welvarende mannen trokken lootjes met vrouwennamen erop. De vrouw wiens naam op het lootje stond, gaven ze een zelfgemaakt geschenk. Een kaart met een handgeschreven vers of een tekening, bijvoorbeeld. Opgevouwen en met was verzegeld legden de mannen hun liefdescadeau op de stoep van de vrouwen neer. Met het aanbreken van de industriële revolutie en de opkomst van bedrijven als Hallmark in 1910 verdwenen de handgemaakte en beschilderde varianten. De Valentijnsdagkaart werd een massaproduct, voor iedereen toegankelijk om een ander de liefde te verklaren.