Ontworpen liefde

Verliefdheid – Maakbaar

12 september 2023
Uit de tentoonstelling

Vlinders in je buik, geen hap door je keel krijgen, de hele dag dagdromen en iedere vijf minuten je telefoon checken om te kijken of je een nieuw berichtje hebt ontvangen: verliefd zijn is magisch.

Ik val op jou
In Nederland word je verliefd, maar in het Engels spreken we van falling in love. Alsof verliefd zijn niet iets is wat je kunt worden, maar waar je geen controle over hebt, waar je vanzelf in tuimelt. Dat brengt een prangende vraag met zich mee: is verliefdheid een verrassing die je zomaar overvalt, of is verliefdheid maakbaar – door ernaar te zoeken?

Dit is ‘m
Een partner vinden was vroeger, en zeker in de hogere kringen, in ieder geval wél maakbaar. Met wie je een relatie kreeg, bepaalde je niet zelf maar werd vóór je bepaald. Politieke beweegredenen, religieuze afkomst en economisch gewin speelden daarbij vaak een rol.

De koek is op
Toch was er ook altijd al keuzevrijheid. Om iemand je liefde te tonen kon je bijvoorbeeld in de 17e eeuw een ‘koekvrijer’ gebruiken: een grote speculaaspop versierd met goudpapier en suikerglazuur. Nam je crush de koek van je aan, dan betekende dat goed nieuws. Brak hij of zij vervolgens, bij de koffie, het hoofd van de koekvrijer af om het aan je te geven, dan zat je gebakken. Brak je crush de benen van de koek af, dan kon je helaas de benen nemen.

Ping
Anno 2023 heb je geen koekvrijer meer nodig om de liefde te vinden. Je hoeft er zelfs niet meer voor naar het café of de supermarkt. Tinder bezorgt de liefde gewoon via je smartphone bij je thuis op de bank. Nergens wordt de economische aard van onze zoektocht naar de liefde zo zichtbaar als op datingapps. We scrollen en swipen alsof we een aankoop doen en het zoekgebied strekt zich uit tot de andere kant van de wereld. De kans op ware liefde is zo misschien groter, het zorgt óók voor onzekerheid, keuzestress en het alsmaar willen blijven zoeken naar beter.