Posthuman

BodyDrift deel 1: Better Bodies

8 juni 2020
Artikel

De tentoonstelling ‘BodyDrift – Anatomies of the Future’ bestaat uit drie delen: Better Bodies, the Biometric Body and Beyond the Body. Ontdek hier het deel Better Bodies in tekst en beeld.

Better Bodies in Design Museum Den Bosch. In de tentoonstelling BodyDrift. Foto door Ben Nienhuis

De wetenschapper Manfred Clynes, die de term ‘cyborg’ in 1960 bedacht, vond dat iemand die een bril opzet in feite al technologie in zijn lichaam integreert en dus een cyborg is. Velen van ons dragen inmiddels een smart watch die het lichaam minutieus monitort. Sporters met protheses mogen tegenwoordig pas meedoen met officiële wedstrijden als ze kunnen bewijzen dat hun protheses hen geen voordeel opleveren. De geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde baby vorig jaar in China is in dit opzicht een historische gebeurtenis zonder weerga.

Better Bodies in de tentoonstelling BodyDrift in Design Museum Den Bosch. Foto door Ben Nienhuis

Dergelijke verregaande ingrepen in het menselijk leven en lichaam maken op indringende wijze zichtbaar in hoeverre technologie en design onderdeel zijn geworden van onze identiteit. Het dwingt ons onze definitie van de mens te herzien. Sommigen beroepen zich zelfs al op een nieuw grondrecht; het recht jezelf te ontwerpen.

Haus-Rucker-Co in Design Museum Den Bosch in de tentoonstelling BodyDrift. Foto door Ben Nienhuis

TV-helm van Walter Pichler in Design Museum Den Bosch in de tentoonstelling BodyDrift. Foto door Ben Nienhuis

Technologie is daarmee niet alleen in figuurlijke maar steeds vaker in letterlijke zin een extensie van onszelf. Veel ontdekkingen komen voort uit de wens het menselijk lichaam te verbeteren. Momenteel bevinden we ons op een historisch keerpunt als het gaat om de interactie tussen lichaam en technologie. Het kan twee kanten op gaan. Ons lichaam kan door middel van technologie worden verbeterd, versterkt en van ongekende mogelijkheden voorzien. Of het wordt een kwetsbare en achterhaalde interface in een wereld van netwerken en systemen.

Better Bodies, foto door Ben Nienhuis

Ted Noten in de tentoonstelling BodyDrift in Design Museum Den Bosch. Foto Ben Nienhuis

De werken in dit deel van de tentoonstelling geloven in ons lichaam. Ondanks het feit dat ze uit verschillende tijdperken afkomstig zijn en onderling erg verschillen, delen ze een fundamenteel vertrouwen in het menselijk lichaam. Het lijf wordt uitgebreid, verfraaid, verdedigd of bewapend; het is klaar voor de toekomst.