Sneller, beter, mooier

Stijl

15 februari 2023
Uit de tentoonstelling
Windkracht 5

De stroomlijn werd populair in de jaren 30, en dat was geen toeval. In 1929 stortte de beurs van Wall Street in, waarna zowel Amerika als Europa te maken kregen met een diepe economische crisis.

In de Verenigde Staten werd uit alle macht geprobeerd om de economie weer op gang te krijgen. De bevolking moest weer vertrouwen krijgen in de toekomst van het land. Een nieuwe generatie industrieel ontwerpers presenteerde zich als antwoord op de economische problemen. Door nieuwe en aantrekkelijke producten te ontwerpen, wilden ze de consument verleiden meer te kopen om zo de economie weer aan te jagen.

De gestroomlijnde omgeving
Nieuwe materialen (zoals aluminium, bakeliet en andere soorten kunststof) waren in de eerste helft van de twintigste eeuw makkelijk te gieten en te persen in afgeronde vormen. De vloeiende, ronde stroomlijnvorm was zo ook toe te passen in alledaagse huishoudelijke producten.

Deze producten werden ook een symbool voor vooruitgang, doordat ze zorgden voor een gestroomlijnde leefomgeving. Zo werden in de jaren ’30 voor het eerst op grote schaal
elektrische apparaten in Amerikaanse keukens en badkamers gebruikt. Het moderne, gestroomlijnde ontwerp van deze apparaten straalde efficiëntie en hygiëne uit.

Amerikaanse stijl?
In Europa volgden allerlei fabrikanten de verleidelijke Amerikaanse Streamline-stijl na. De Verenigde Staten bouwden daarmee een zeker cultureel respect op, al was dat vooral in de populaire cultuur. Sommige moderne Europese ontwerpers bekeken de Amerikaanse stijl met argusogen; ze vonden hem veel te commercieel.

Ook in Nederland vond de stroomlijnstijl ingang. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Erres-stofzuiger van R.S. Stokvis, het zogenaamde “torpedomodel”. Ook na de Tweede Wereldoorlog beleefde de stroomlijnstijl nog een korte bloei in Europa, met de groeiende invloed van de Amerikaanse consumptiecultuur.