Altijd sneller, altijd beter, altijd mooier. Het design van de minste weerstand, dat is de filosofie van de stroomlijn: één van de belangrijkste ontwerpprincipes van de moderne tijd.
Op deze Derde Verdieping zijn de artikelen onderverdeeld in meerdere niveaus. Luchtig wat feitjes over stroomlijnen opdoen? Selecteer dan ‘windkracht 1’. Meer verdieping en leuke verhalen vind je onder ‘windkracht 5’. Terwijl je met ‘windkracht 10’ pijlsnel de diepte inschiet.
Deze tentoonstelling was te zien van 3 maart t/m 4 september 2023.
Annemiek Koers was verantwoordelijk voor de meest aerodynamische productieauto ter wereld. Ze schreef een essay over het berekenen van aerodynamische krachten en welke simulaties hierbij komen kijken.
Christina Cogdell schreef speciaal voor de Derde Verdieping een essay over eugenetica als sociale stroomlijning.
Wetenschappers en ontwerpers apen veel na van de natuur. Ook van insecten. Al zou het fijn zijn als ze niet alles na gaan apen…
Waarom is een boot zo gestroomlijnd? Wie is de uitvinder van de duikboot? En hoe werkt een onderzeeër eigenlijk?
Ruim 120 jaar geleden reed de eerste auto meer dan 100 kilometer per uur!
In 1926 ontwierp architect Margarete Schütte-Lihotzky de eerste moderne keuken, een gestroomlijnde keuken.
Er zijn inktvissen die, dankzij slimme stroomlijning, kunnen vliegen, maar hoe doen ze dat?
Waarom worden commerciële vluchten niet sneller? Een video over de technologische en milieuproblemen van supersonische vluchten.
Speciaal voor Sneller, beter, mooier schreef kinderstadsdichter Nephele een gedicht.
Raymond Loewy ontwierp in 1937 de S1-locomotief. Deze locomotief is inmiddels wereldberoemd, maar wat maakt hem zo bijzonder?
Sporters gebruiken vaak slimme trucjes om steeds sneller te gaan. Ook zwemmers. Maar mag je zomaar alle trucjes gebruiken?
Over stroomlijning, zowel de ontwerpstijl als het wetenschappelijke fenomeen, is en wordt nog steeds veel geschreven. Een selectie aan historische boeken van conservator Tomas van den Heuvel.
Tegenwoordig kunnen we op vakantie met een vliegtuig, maar hoe ging dat vroeger eigenlijk?
Een verzameling stromingsvisualisaties van vier sporten waarin vloeistofmechanica van cruciaal belang is: wielrennen, schaatsen, skeleton en zwemmen.
Een hele podcast over stroomlijning. Maar wat is dat eigenlijk?
Ook bij gevouwen vliegtuigjes is stroomlijning heel belangrijk. Hoe voorkom je dat je vliegtuigje meteen neerstort of verkeerd afbuigt?
Wielrenster Ellen van Dijk is zevenvoudig wereldkampioen en zette in 2022 het werelduurrecord op haar naam. In deze video vertelt ze waarom stroomlijning voor haar belangrijk is.
Wat is een zeppelin? Waarom gaat een straaljager zo snel? En hoe stijgt een vliegtuig eigenlijk op?
Zonneauto’s moeten zo efficiënt mogelijk zijn en worden daarom helemaal gestroomlijnd. In deze video vertelt Luc Evertzen van Solar Team Twente je meer over het belang van stroomlijning bij zonneauto’s.
In de zoektocht naar de ideale stroomlijn wordt vaak gekeken naar de natuur. Maar waar hebben we het eigenlijk over als we het hebben over gestroomlijnde dieren?
Wat is het snelste dier ter wereld? Waarom rijdt de auto van Max Verstappen zo snel? En hoe zag een zeppelin er eigenlijk uit?
Wat is een stroomlijn? En wat is luchtweerstand? In deze video legt Thijs van Druenen van Technische Universiteit Eindhoven je de basis uit.
Juist in onze tijd van klimaatontwrichting en brandstofschaarste staat het terugdringen van luchtweerstand weer hoog op de agenda van ontwerpers.
Aero-of hydrodynamica is cruciaal voor snelheidssporten als zwemmen, wielrennen, schaatsen, bobsleeën en skiën.
Het gestroomlijnde design ging in zijn hoogtijdagen samen met bepaalde moderne idealen.
Nieuwe, gestroomlijnde voertuigen werden in advertenties en reclames vaak aangeprezen als de toekomst van het vervoer. Stroomlijntreinen, -auto’s, -vliegtuigen en -boten kregen zo een iconische status.
In veel vroege experimenten werd de luchtweerstand van verschillende vormen met elkaar vergeleken om zo de perfecte vorm te achterhalen.
De nieuwe mogelijkheden voor vooruitgang hadden grote invloed op de kunst en de populaire cultuur.
Leren van de natuur dus toch heel nuttig zijn om aerodynamische ontwerpen te maken.
De term “stroomlijn” komt oorspronkelijk uit de wetenschap en de techniek, maar wat is het?