Jean Cocteau (1889-1963) is een tot de verbeelding sprekend kunstenaar. Hij uitte zich in bijna alle artistieke media: van poëzie en literatuur, beeldende kunst en vormgeving tot theater en zijn favoriete medium: film. Maar meer nog dan om zijn werk was Cocteau bekend om zijn opmerkelijke leven. Hij omgaf zich met beroemdheden als Sergei Diaghilev, Edith Piaf, Pablo Picasso en Coco Chanel en raakte geregeld in opspraak vanwege zijn homoseksualiteit en drugsgebruik. Design Museum Den Bosch presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van Jean Cocteau in Nederland.
Zoektocht
Jean Cocteau – Metamorphosis werpt licht op Cocteau’s voortdurende zelftransformatie en zijn zoektocht naar een eigen identiteit. Zoals jonge mensen zich tegenwoordig digitaal een identiteit aanmeten, had Cocteau de gave om zich via diverse media steeds met andere ogen te bezien en te laten zien. De tentoonstelling Jean Cocteau – Metamorphosis toont vele van deze gezichten, in tekeningen en schilderijen, wandtapijten en affiches, in foto en film. Een veelheid aan artistieke uitingsvormen die Cocteau alle als een zelfportret beschouwde.
Curator aan het woord
“Al sinds de jaren negentig bevinden zich keramiek en sieraden van Cocteau in de collectie van het Design Museum Den Bosch. Het werk van Jean Cocteau wijst vooruit naar de multidisciplinaire praktijk van ontwerpers en kunstenaars vvan vandaag. In onze tijd beperken Nederlandse ontwerpers als Bart Hess, Ted Noten en Studio Drift zich al evenmin tot één discipline maar verkennen de grenzen van kunst, design en digitale media.”
5 sterren in NRC Handelsblad
Joyce Roodnat schreef een lovende recensie over de tentoonstelling: ‘Ik zie faunen met Griekse profielen en lepe oogopslag, getekend met één lijn. Ik zie godinnen met een oog met vissenstaart. Ik zie combinaties van mens met mens, mens met dier. Maar ik zie ook een trefzeker portret van Albert Einstein, als middelpunt van een sterrenbeeldenhemel. Tussen die werken gonzen fragmenten van tv-interviews vol met de luchtigheid van grote denkers. Cocteau was een twinkelende man. Gewichtigheid deed hem niks. Grote woorden haalde hij onderuit. Kijk naar hem en je wordt verliefd.”
Bij ‘Nu te zien’ op NPO 2
Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, bezocht de tentoonstelling voor het programma Nu te zien: ‘Cocteau was een illusionist avant-la-lettre. Hij was als kwikzilver, hij doorkruiste disciplines en maakte geen onderscheid tussen ambacht, toegepaste kunst en vrije vormen. Hij was gulzig en veelzijdig, en daarmee heeft hij mijn hart helemaal gestolen. Hij was een man van duizenden talenten, die telkens weer andere artistieke gedaantes aannam, die nooit voorspelbaar was maar toch een volstrekt eigen signatuur had’
Belangrijke werken naar Nederland
De overzichtstentoonstelling Jean Cocteau – Metamorphosis bestaat uit meer dan 250 werken. Vele belangrijke bruiklenen zijn verschaft door het Musée Jean Cocteau collection Séverin Wunderman uit Menton, Frankrijk, het enige aan Cocteau gewijde museum ter wereld, en door de verzameling Kontaxopoulos | Prokopchuk te Brussel, de grootste internationale privéverzameling van het werk van Cocteau. Daarnaast zijn er bruiklenen van o.m. Collection Cartier, Stedelijk Museum Amsterdam en de Koninklijke Verzamelingen.
Bruikleen van Collection Cartier
Belangrijke werken uit de bruiklenen zijn o.a. het wandkleed Judith et Holoferne uit Menton, het kunstenaarsboek Le Mystère de Jean l’Oiseleur uit Brussel, het zwaard Epée d’Académicien van Collection Cartier en het manuscript-gedicht Hommage à Igor Strawinsky uit de Koninklijke Verzamelingen, door president Mitterrand geschonken aan prins Claus tijdens een staatsbezoek in Parijs.
Documentaire
Nicolas Patrzynski (www.patrzynski.com) heeft een documentaire gemaakt van Jean Cocteau. Het leven en werk van Cocteau vloeien in dit werk prachtig in elkaar over. De documentaire maakt onderdeel uit van de tentoonstelling.
Publicatie
Cocteaukenner Ioannis Kontaxopoulos schreef het boek Jean Cocteau | Metamorphosis bij de gelijknamige tentoonstelling. Het boek toont de vele gezichten van Cocteau, in woord en beeld. Uitgegeven door nai010 in samenwerking met Design Museum Den Bosch. Lees meer
Met dank aan
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Het Cultuurfonds en Turing Foundation.