Sneakers Unboxed

Sneakers in de jaren ’90

14 juni 2022
Artikel
Subcultuur

In de jaren 90 kreeg de sneaker voet aan wal in Nederland dankzij gabbers en bubbling, maar ook in Londen ontstond een unieke manier om de sneaker te stylen. In deze jaren kwam ook de echte verschuiving in de sneakercultuur toen merken beseften dat het verlangen naar uniciteit een sleutelrol speelde.

Gabber – ‘Hardcore will never die’
Lange tijd werd er voornamelijk negatief gesproken over de gabber, terwijl het in de jaren 90 de grootste jeugdcultuur in Nederland was. Het was een jeugdcultuur die internationaal niet voorkwam. Iedere stad in Nederland had zijn eigen ‘hal’, in Rotterdam – wat gezien wordt als geboorteplaats van de gabber – was dat de Energiehal. Bij de gabber hoorde ook een eigen dansstijl, het zogenaamde hakken. Hierbij werden heel snel kleine pasjes genomen op het ritme van de bassdrum. Naast de dansstijl hoorde bij de gabber ook een bijpassende outfit. Deze bestond meestal uit een fel gekleurd trainingspak van het merk Australian – onder de gabbers Aussie genoemd – en een paar Air Max BW’s. De nauwe aansluiting op de voet en het comfort waren belangrijk voor de Gabber, want de dansfeesten konden makkelijk 10 uur duren. In Nederland stond de Nike Air Max BW synoniem voor gabber.

Foto Michael van Hal

Bubbling
De dansstijl Bubbling is ontstaan in de jaren 90 in Rotterdam. Aanvankelijk was Bubbling vooral populair onder de Surinaamse en Antilliaanse jeugd in Rotterdam en Den Haag. De feesten vonden plaats bij discotheek Imperium in Rotterdam en bij Voltage in Den Haag. Dat de feesten in verschillende steden plaatsvond zorgde er ook voor dat er dancebattles waren tussen verschillende steden. Er werd een mix gedraaid van Jamaicaanse, Caribische en Amerikaanse muziek. Dit werd dan op versnelde toeren afgespeeld door DJ Moortje en het publiek werd opgezweept door MC Pester en MC Pret. Bij Bubbling hoorde natuurlijk ook een kledingstijl en hier lag de belangrijke rol van de jongeren. De Air Max 93 werd het vaakst gedragen tijdens de dancebattles. De Air Max was het populairst, maar andere sneakers werden ook gedragen zoals de Adidas Mutombo en Reebok Pump. Naast de sneakers bestond de outfit uit spijkerbroeken van Chipie of Energie, Carlo Colucci truien en trainingspakken van Australian, Rucanor of Leopard. In de Bubbling trend en stijl was er een zekere overlap met Gabbers.

‘Pin rolls’ en hardloopschoenen
In de jaren 90 ontwikkelden zwarte jongeren uit Centraal-Londen hun eigen manier om de sneaker te stylen. Het omvatte een unieke mix van invloeden van de Jamaicaanse dancehall style, met Click Suits (bijpassend shirt en ruimvallende broek) gekoppeld aan hardloopsneakers met felle kleuraccenten, zoals de Nike Air Max 1 en de Adidas Torsion ZX 8000. De pijpen van de wijde broeken werden tot boven de enkel opgerold volgens de zogeheten ‘pin roll’-stijl zodat de sneaker-met-sok-combinatie zichtbaar werd.