Sneakers Unboxed

Sneakers vanaf de jaren ’00

16 juni 2022
Artikel
Subcultuur

Nog steeds blijft de sneaker onverminderd populair, zeker onder jongeren. Wereldwijd blijven subculturen specifieke modellen aan hun dagelijkse ‘uniform’ toevoegen. Daarbij lopen de stijlen inmiddels enorm uiteen, maar blijft na 50 jaar blijft exclusiviteit een van de belangrijkste waarden onder sneakerheads.

Grime
Tijdens de millenniumwisseling was het muziekgenre ‘grime’ in opmars in het Verenigd Koninkrijk. Zowel in muzikaal opzicht als qua kleding was het genre een tegenreactie op de uitbundigheid van de ‘jungle’- en ‘garage’-muziekscenes. De look bestond uit een trainingspak met een hoodie en een paar Nike Air Max, ook wel ‘one-tens’ genoemd omdat ze £110 kostten (ca. € 130). De look groeide uit tot een eenkleurig uniform van zwarte trainingspakken met geheel zwarte Nike Air Huaraches, Prada Linea Rossa America’s Cups of de Air Max BW’s, zoals vereeuwigd op de cover van het album Boy in da Corner (2003) van grimeartiest Dizzee Rascal.

Foto Peter Tijhuis
Foto Peter Tijhuis

Cholombianos
‘Cholombianos’ staat voor een unieke jongerencultuur in Monterrey, Mexico, vernoemd naar een tragere uitvoering van de Colombiaanse cumbia– en vallenato-muziek. Jongere fans van dit genre onderscheiden zich door hun kleding. Ze geven de voorkeur aan overhemden en T-shirts met openlijke religieuze iconografie, handgeweven kettingen versierd met namen, en kapsels met overvloedig veel gel, samen met customised of qua kleur bijpassende Converse Chuck Taylor All Stars.

Bubble Koppe
Bepaalde sneakers blijven populair bij jongerengroepen over de hele wereld, die daarmee een lokale identiteit willen creëren hoewel ze slechts in beperkte toegang hebben tot de laatste sneakermodellen. Vergeten en obscure Nike-modellen met designkenmerken als ‘zichtbare lucht’ of ‘bubbels’ vonden vanaf 2010 navolging in de buitenwijk Cape Flats in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Deze sneakerheads, die bekendstaan onder de naam Bubble Koppe, begonnen een Facebookgroep die inmiddels is uitgegroeid tot een scene met regelmatige events en bijeenkomsten van verzamelaars.

Foto Peter Tijhuis