Sneakers Unboxed

Uit de tentoonstelling: tipping point

4 mei 2022
Artikel
Industrie
Tentoonstelling

Internationaal reizen en wereldwijde communicatie namen vanaf het einde van de jaren 90 toe. Juist toen wist een handvol sneakeren streetwearfanaten de grote sportmerken te bewegen oudere modellen opnieuw uit te brengen met soms nieuwe kleurstellingen in beperkte oplagen. Merken die zich nog niet buiten het domein van de pure sportkleding waagden, waren bereid experimentele hubs op te zetten voor nieuwe ideeën.

Een goed voorbeeld is Nike’s team co.jp. Deze bedrijven gingen ook partnerships aan met een aantal kleine retailers en werkten samen met progressieve modeontwerpers die weer hun eigen volgers hadden. Deze kleinschalige initiatieven riepen een gevoel van exclusiviteit op en vormden de springplank naar een aanzienlijke markt voor zeldzame modellen.

Harajuku streetwear

Eind jaren 90 vond er een belangrijke verschuiving plaats in de sneakercultuur van Tokio. Meeliftend op de geldende streetstyle-cultuur die ‘Urahara’ heette (vernoemd naar Harajuku, een stadsdeel van Tokio), kwam er een zekere belangstelling voor hoogwaardige streetwear en specifieke verzamelobjecten. Dit had tot gevolg dat het merendeel van de sportmerken, zo niet alle, op zoek ging naar creatieve geesten als Hiroshi Fujiwara en Hommyo Hidefumi om mee samen te werken, en er werden specifieke Japanse teams of collectieven opgericht. Een van de eerste sneakers in limited edition werd uitsluitend voor de Japanse markt ontworpen en uitgebracht.

Early Fashion collaborations

In Tokio ontstonden de eerste en langstlopende samenwerkingen op het gebied van mode en sportschoenen. Designer Junya Watanabe van Comme des Garçons en Nike brachten in 1999 hun eerste samenwerking op de markt, de Nike Zoom Haven. De Puma-lijn van Miharayasuhiro begon in 2000 en in 2002 presenteerden Yohji Yamamoto en Adidas hun samenwerkingsmerk Y-3.

Iconen creëren iconen

Grote namen uit de wereld van muziek, sport en kunst sloegen de handen ineen om exclusieve sneakers te ontwerpen door het herontwerpen van iconische modellen of door hun eigen lijn te beginnen. Dat had veel impact op de waarde van sneakers. De combinatie van het aanzien van een beroemdheid en de wijdverspreide vraag naar exclusieve producten leidde tot een hoge status en markt voor dit soort samenwerkingsverbanden, vergelijkbaar met die van luxeartikelen. Naarmate de verkoop en loterijen van limited editions meer en meer online plaatsvond, werden vanaf 2016 doorverkoopplatforms opgericht die zorgden voor een wereldwijde miljardenomzet in deze branche.

For Love or Money

For Love or Money is een van de zeldzaamste en waardevolste samenwerkingen in de sneakerbranche, opgericht in 2005 door Nike’s Skateboardingafdeling (Nike SB) en graffitikunstenaar Futura 2000. In hetzelfde jaar werd de chaotische toeloop voor een nieuwe Nike SB-samenwerking in New York de ‘Sneaker Riot’ genoemd. De merken realiseerden zich dat er vraag was naar moeilijk verkrijgbare sneakers en brachten een bepaald model in beperkte aantallen uit. Zo ontstond er een run op deze exclusieve productie. Ze gingen in zee met kleine onafhankelijke winkeliers die hun eigen aanhang hadden, waarna bepaalde sneakers nog gewilder werden en de waarde voor de doorverkoop navenant steeg.

Design-experimenten

Ooit een zeldzaamheid op de internationale catwalks, maar inmiddels zijn sneakers daar niet meer weg te denken. In de afgelopen jaren was er een drastische toename van samenwerkingswerkingsverbanden tussen mode- en sportmerken. Sinds sneakers niet langer puur voor de sport worden gebruikt, hebben modeontwerpers kunnen experimenteren met vorm en ontwerp. Nieuwe onlineplatforms hebben de sneakerontwerpen naar het virtuele domein gehaald, waar ze cybersneakers creëren en verkopen. Ook belichten ze hypothetische projecten die de traditie van de footwear uitdagen.