Radical Austria | Everything is Architecture

Kunst und Revolution

13 april 2021
Artikel

Deze tekst van Bart Lootsma is afkomstig uit de catalogus van de tentoonstelling. Klik hier voor de volledige catalogus.

De optredens van de Aktionisten zorgden steeds vaker voor schandalen die de aandacht van zowel de politie als de media trokken. Dit culmineerde in 1968 in de happening Kunst und Revolution die in het kader van studentenprotesten georga­ni­seerd werd door de kunstenaar Peter Weibel en plaatsvond in een prominente collegezaal van de Weense universiteit.

Ernst Schmidt jr., Kunst und Revolution, Universität Wien, June 7, 1968 (still). Met dank aan sixpackfilm, Wenen.

De Aktionisten Günter Brus, Otto Mühl, Peter Weibel, Oswald Wiener en Malte Ols­chew­ski doorbraken tal van taboes: er werd naakt opgetreden en uitgebreid gepoept en gemasturbeerd; de resultaten daarvan werden vervolgens over de ruimte en de deel­nemers uitgesmeerd. Iemand verwondde zichzelf, een ander werd met een zweep ge­sla­gen en er werden grotendeels onverstaanbare lezingen gehouden. Dat alles ge­beur­de bovenop de Oostenrijkse vlag, terwijl het volkslied ten gehore werd gebracht.

De happening Kunst und Revolution had grote gevolgen voor de Oostenrijkse kunst­wereld en architectuur. Günther Brus en Otto Mühl werden tot gevangenisstraffen veroordeeld en Oswald Wiener verbleef drie maanden in voorarrest. Brus en Wiener werden uiteindelijk gedwongen te emigreren. Günther Feuerstein, de invloedrijke docent van de jonge generatie architecten die Mühl kort voor de happening voor een lezing had uitgenodigd, werd door de Technische Universiteit ontslagen.

Ernst Schmidt jr., Kunst und Revolution, Universität Wien, June 7, 1968 (still). Met dank aan sixpackfilm, Wenen.