Radical Austria | Everything is Architecture

Lichaam en seksualiteit

13 april 2021
Artikel

Deze tekst van Bart Lootsma is afkomstig uit de catalogus van de tentoonstelling. Klik hier voor de volledige catalogus.

In de jaren zestig werd het lichaam het uitgangspunt voor een radicale herbezinning op architectuur, design, mode en kunst. De grenzen tussen die disciplines verdwenen steeds meer.

Het onderzoeken en doorbreken van sociale normen rond seksualiteit en identiteit speelt een centrale rol in veel van het werk uit deze periode. In dat onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van zowel materialen als media (zoals brillen en helmen).

VALIE EXPORT, TAPP und TASTKINO, 1968. Met dank aan Generali Foundation Collection – permanente bruikleen aan Museum der Moderne Salzburg. Foto: Ben Nienhuis, Design Museum Den Bosch.

De grotendeels mannelijke architecten uit deze periode blijven echter vaak steken in hun eigen seksuele fantasieën. Pas met VALIE EXPORT, nu gevierd als een van de belangrijkste feministische kunstenaars, verandert dat. Een aantal van haar vroegste projecten kan worden opgevat als een directe kritiek op het werk van haar mannelijke collega’s.

Werner Schulz, foto van VALIE EXPORTs performance TAPP und TASTKINO, 1968. C/o Pictoright Amsterdam 2021.