Radical Austria | Everything is Architecture

Alles is architectuur

13 april 2021
Artikel

Deze tekst van Bart Lootsma is afkomstig uit de catalogus van de tentoonstelling. Klik hier voor de volledige catalogus.

Alles ist Architektur is de titel van een manifest dat Hans Hollein in 1968 in het tijdschrift Bau publiceert. Volgens Hollein is de traditionele definitie van archi­tec­tuur niet langer relevant. ‘Onze inspanningen zijn gericht op het milieu als geheel en op alle media die dat bepalen. Zowel de televisie als het kunstmatige klimaat, de transporten als de kleding, de telefoon en de woning.’ Architectuur is niet per se een gebouw; een architec­tonische ervaring kan door middel van technische hulpmiddelen worden opgeroepen. ‘Gebouwen kunnen dus gesimuleerd worden.’

Hans Hollein, Walter Pichler, Günther Feuerstein, Oswald Oberhuber (redactie), Bau 1/2 1968, Alles ist Architektur. Met dank aan privéarchief Hans Hollein. Foto: Ben Nienhuis, Design Museum Den Bosch.

In zijn manifest toont Hollein voorbeelden van verschillende soorten architectonische ervaringen: alledaagse voorwerpen die vergroot worden tot gigantische proporties, beeldende kunst, pillen, sprays, elektronica, computercode en opblaasbare structuren. ‘Een echte architectuur van onze tijd is daarom bezig zich zowel als medium opnieuw te definiëren, alsook op dat gebied haar middelen uit te breiden.’

Hans Hollein, Walter Pichler, Günther Feuerstein, Oswald Oberhuber (redactie), Bau 1/2 1968, Alles ist Architektur (Detail). Met dank aan privéarchief Hans Hollein. Foto: Ben Nienhuis, Design Museum Den Bosch.

Als alles architectuur is, is vanzelfsprekend ook iedereen architect. Het manifest toont architecten die uiteindelijk vanwege een heel andere carrière beroemd of berucht wer­den: cineast Sergej Eisenstein en schrijver Max Frisch, modeontwerpers André Cour­règes en Paco Rabanne, nazi-jager Simon Wiesenthal en naziminister Albert Speer.

Hans Hollein, omslag van BAU, tijdschrift voor architectuur en stedenbouw nr. 1/2, 1968. Privéarchief Hans Hollein.