Radical Austria | Everything is Architecture

Mind Expanders

10 juni 2021
Artikel

Deze tekst van Bart Lootsma is afkomstig uit de catalogus van de tentoonstelling. Klik hier voor de volledige catalogus.

Van 1967 tot 1971 werkt Haus-Rucker-Co aan het Mind Expanding Program. Het programma heeft als doel om het menselijk bewustzijn en de gebouwde omgeving op verschillende niveaus uit te breiden.

Haus-Rucker-Co, Mind Expander II, 1969. Collectie Laurids & Manfred Ortner, archief Haus-Rucker Co. Foto: Peter Tijhuis, Design Museum Den Bosch.

Dit begint met de helmen Flyhead, Viewatomizer en Drizzler. Vervolgens maken ze de prototypes Mind Expander I, Mind Expander II, Ballon für Zwei en Yellow Heart. Uit­eindelijk ontstaat daaruit het stedelijke concept Pneumakosmos. Ook de kledinglijn Electric Skin maakt deel uit van het programma.

De Mind Expanders worden door Haus-Rucker-Co gezien als een geestverruimend programma. Het idee is dat die verruimde geesten uiteindelijk ook aan de basis staan van een nieuwe stedelijke orde. Haus-Rucker-Co stelt een stad en een samenleving voor die geheel gevormd wordt door individuele lichamen en verruimde geesten in de door hen ontworpen (opblaasbare) structuren.

Haus-Rucker-Co, Gelbes Herz, 1967–68. Met dank aan Günther Zamp Kelp.