Na een succesvol eerste Buurtfeest in het museum afgelopen december, vindt op zaterdag 24 mei een gratis zomereditie plaats! Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch openen hun deuren speciaal voor bewoners van de Gestelse Buurt, De Hambaken, De Kruiskamp en Boschveld voor een feestelijke middag. Tekst loopt door onder de afbeelding

Waar vind je inspiratie als maker? Hoe beïnvloedt dit je creatieve proces? En hoe blijf je jezelf ontwikkelen? Tijdens deze editie van SAVED vertelt designactivist Daan Sonnemans, medeoprichter van Kantamanto Social Club, je alles over zijn inspiratie en creatieve proces aan de hand van door hem verzamelde beelden.

In deze lezing bespreekt kunsthistoricus Yvonne Brentjens de samenhang tussen de nationaalsocialistische cultuurpolitiek en de activiteiten van Nederlandse ontwerpers in de bezettingsjaren. Deze lezing vindt plaats in het kader van ‘Schuldig design’, het online platformwaar je de complexe designgeschiedenis van het Derde Rijk kunt verkennen.

Als je denkt aan het merk Supreme, dan denk je aan hun iconische logo. Je vindt het terug op ieder mogelijk willekeurig object. In het kader van de tentoonstelling Supreme – Resampling the World kan je in het Grafisch Atelier Den Bosch tijdens deze workshop zelf je eigen logo of ontwerp zeefdrukken.

Hoe bereik je jongeren als museum? En hoe betrek je deze doelgroep bij je programma? Drie jaar geleden nam Design Museum Den Bosch drie jonge collega’s aan die tentoonstellingen en programma’s ontwikkelen voor en door jonge mensen. Wat hebben we geleerd? En wat kunnen musea en culturele instellingen nog van elkaar leren?

In deze workshop nemen ontwerpers Onno Dikmans en Bram de Vos je bij de hand om na te denken over jouw relatie tot de natuur en cultuur in en rond Den Bosch, nu en in de nabije toekomst. Hoe ziet een ideaal stuk land in 2024 uit? Staat die vol met koeien, is er een nieuwe woonwijk of moet het juist beschermde natuur zijn?

Filosoof Roos Slegers nodigt je in deze lezing uit om sciencefiction serieus te nemen. Sciencefiction en fantasyromans en -films worden vaak afgedaan als escapistisch: ze scheppen werelden waarin we even kunnen verdwijnen, weg van de werkelijkheid. Maar deze alternatieve werkelijkheden openen vaak ook nieuwe perspectieven op moeilijke onderwerpen als klimaatverandering.

Hoe verhouden ontwerpers zich tot grote maatschappelijke thema’s als klimaatverandering? Zien ze zichzelf als onderdeel van de oplossing, of juist veroorzaker van het probleem? Wat verwacht de maatschappij van hen, en hoe gaan ze om met deze verwachtingen? Je hoort het in deze gespreksavond over de verantwoordelijkheid van de ontwerper

Het lijkt zo simpel: klimaatverandering is een globaal probleem, en dus krijgen we er allemaal last van. Maar in werkelijkheid heeft lang niet iedereen op aarde een even groot aandeel in de opwarming van de aarde, en zijn de consequenties ervan voor sommigen veel urgenter dan voor anderen. In deze lezing ontdek je hoe ongelijkheid en geo-engineering samenhangen.

Kom naar het duurzaamheidsfestival Zin in Morgen! In het museum kan je meedoen met workshops sieraden maken en kleding upcyclen. Ook is er een interactieve installatie over watergebruik. Studenten van de opleiding Fashion & Design van het Koning Willem 1 College maken van afgedankte kleding een prachtige mantel. Alle activiteiten zijn gratis.

Voor het eerst komt de Popronde naar een Bosch museum! Met grote trots presenteren we de band Aarde aan Daan en de singer-songwriter Sofia Peters. De toegang is gratis, en natuurlijk kan je ook de tentoonstelling Design voor de planeet bezoeken en een biertje drinken. Mis deze kans niet om op een unieke plek nieuwe muziek te ontdekken!

Iedereen is welkom voor een avond vol muziek, performances, workshops, rondleidingen, dj’s en meer. Ontspan in de museumtuin met een soundscape van Milio. Onderga een theatrale én diepgravende sessie met de klimaattherapeuten van Kop in ’t Zand. Ontdek de hybride wezens van performancekunstenaar Müge Yilmaz en ga al dansend door de straten tijdens de afvalrave van Judith Mingers. Krijg je er geen genoeg van, sluit dan ook nog aan bij de afterparty in Willem Twee!

Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch gooien gratis de deuren open van 19.00 tot 22.00. Iedereen is welkom voor een avond vol muziek, performances, workshops, rondleidingen, dj’s en meer. Laat je haar stylen en maak een foto in de photobooth, leer dansen als een gabber en laat je beste moves zien in de Silent Disco met de dj’s van collectief STOOM.

Tijdens dit evenement gaan Harrie Teunissen en John Steegh in gesprek met Timo de Rijk, directeur van Design Museum Den Bosch. Hoe ontwikkelt zich zo’n passie en word je een doorgewinterd verzamelaar? Welke kaarten hebben hun verzameling een wending gegeven? Wat kunnen kaarten beter zichtbaar maken dan teksten? Hoe maak je van zo’n gigantische collectie een spannende tentoonstelling?

Welkom bij De Grote Dag van de Bouquetreeks! Schrijver, criticus en Bouquetreeksfan Kees ’t Hart geeft een pleidooi voor pulp. Tijdens een creatieve workshop illustreer je een romantische scene. En je vereeuwigt jezelf in onze fotostudio op een prachtig bouquetreeksomslag (al dan niet in een volmaakte omhelzing met een geliefde!).

Het is een hot topic in de museumwereld: de mogelijkheden die digitalisering biedt om de bezoekerservaring te verrijken, hybride presentatievormen te ontwikkelen en de collectie en archieven online beschikbaar te maken. Maar tegenover de schijnbaar oneindige mogelijkheden staan de vele praktische obstakels die musea tegenkomen in hun streven naar digitalisering.

Museumkampioenschap vouwvliegtuigjes gooien!
Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgangDoe met een zelf gevouwen papieren vliegtuigje een gooi naar het Museumkampioenschap! Jong of oud, iedereen mag gratis meedoen. Gooi je het verst? Dan win je een prachtige gouden beker.

De snelste auto, de beste vis, het mooiste ontwerp
Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgangStap na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Sneller, beter, mooier’ in de voetsporen van een stroomlijnontwerper.

De snelste auto, de beste vis, het mooiste ontwerp
Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgangCreëer een pijlsnel vervoersmiddel tijdens deze inloopworkshop.

De snelste auto, de beste vis, het mooiste ontwerp
Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgangOntwerp je eigen razend snelle boot, vliegend dier of hypermoderne auto.

De snelste auto, de beste vis, het mooiste ontwerp
Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgangStap na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Sneller, beter, mooier’ in de voetsporen van een stroomlijnontwerper.

De snelste auto, de beste vis, het mooiste ontwerp
Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgangCreëer een pijlsnel vervoersmiddel tijdens deze inloopworkshop.

De snelste auto, de beste vis, het mooiste ontwerp
Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgangOntwerp je eigen razend snelle boot, vliegend dier of hypermoderne auto.

De snelste auto, de beste vis, het mooiste ontwerp
Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgangIn deze workshop voor iedereen van 7-12 jaar bezoek je de tentoonstelling en ga je samen met een museumdocent aan de slag in het stroomlijnlab. Je gaat als een echte ontwerper je eigen pijlsnelle vervoersmiddel vormgeven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een razend snelle boot, vliegend dier of een hypermoderne auto.

Duik met de hele familie in het diepe met mariene bioloog Werner de Gier van Naturalis. Werner is expert op het gebied van dieren die in zee leven. Aan de hand van echte schelpen, objecten uit de tentoonstelling en opdrachten voor de hele familie kom je meer te weten over de snelste (en langzaamste!) dieren van de zee.

Wat is het snelste dier ter wereld? Waarom rijdt de auto van Max Verstappen zo snel? En hoe zag een zeppelin er eigenlijk uit? Luister iedere schooldag naar de supersonische tandenpoetspodcast! Met de meest grappige en interessante verhalen en feitjes rondom het thema stroomlijn, om te beluisteren terwijl je je tanden poetst.

Hoe wordt digitale kleding eigenlijk gemaakt? Welke mogelijkheden zijn er in een digitale omgeving die je niet hebt in de fysieke wereld als het aankomt op kledingontwerp? Tijdens dit programma krijg je antwoord op deze vragen en meer door zelf aan de stag te gaan met het ontwerpen van digitale kleding in het Digitaal Atelier van Huis73.
