Filosoof Roos Slegers nodigt je in deze lezing uit om sciencefiction serieus te nemen. Sciencefiction en fantasyromans en -films worden vaak afgedaan als escapistisch: ze scheppen werelden waarin we even kunnen verdwijnen, weg van de werkelijkheid. Maar deze alternatieve werkelijkheden openen vaak ook nieuwe perspectieven op moeilijke onderwerpen als klimaatverandering.

Het lijkt zo simpel: klimaatverandering is een globaal probleem, en dus krijgen we er allemaal last van. Maar in werkelijkheid heeft lang niet iedereen op aarde een even groot aandeel in de opwarming van de aarde, en zijn de consequenties ervan voor sommigen veel urgenter dan voor anderen. In deze lezing ontdek je hoe ongelijkheid en geo-engineering samenhangen.

Deze lezing door Armeno Alberts is een prettig gestoorde trip door de geschiedenis van de elektronische en elektroakoestische muziek vanaf de jaren twintig tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw. Iconische mijlpalen uit de geschiedenis van de elektronische muziek komen voorbij.

Een oude zwart-wit foto van een vrouw die een analoge synthesizer bediend. De synthesizer ziet eruit als twee opengeklapte koffers vol met draden die ingangen met elkaar verbinden.

Tijdens deze lezing werpt Patricia Pisters, hoogleraar Film, Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, een nieuw licht op het horrorgenre bezien door de ogen van vrouwelijke cineasten.

Met techniekfilosoof Martijntje Smits en biohacker en toekomstdenker Peter Joosten gaan we in gesprek over transhumanisme en het eeuwenoude verlangen naar een leven zonder einde.

Paul van der Steen beschrijft in deze lezing de opleidingen voor de toekomstige voorhoede van het Derde Rijk.

Naar aanleiding van zijn familieroman ‘Hard Zijn’ vertelt auteur Chris Reinewald (1955) over de KdF-Stadt Fallersleben

Dit is een zondagcollege in het kader van de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ gegeven door Noud de Vreeze

Dit is een zondagcollege in het kader van de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ gegeven door Yvonne Brentjens

‘De totale oorlog’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Stunde Null, na 1945’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Fotografie, door de ogen van daders en slachtoffers, soldaten en burgers’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Entartete Kunst en de Grosse Deutsche Kunstausstellung’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Berlijn, van ‘vrijgevochten bende’ tot Welthauptstadt Germania’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘De film: propagandamiddel bij uitstek’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Antisemitisme, een geschiedenis’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Architectuur, waarin het Duitse verleden en toekomst samenkomen’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Den Bosch, beelden uit een stad in bezettingstijd’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Tuinen en landschappen voor Germanen’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Design van het Derde Rijk, onderdeel van een gesloten systeem’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Neurenberg, Stadt der Reichsparteitagen’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘München, Hauptstadt der Bewegung’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘De tijdsgeest en de vorming van een gedachtegoed’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

‘Revolutie: de ontstaansjaren van NSDAP’ is een zondagcollege bij de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’

Eind jaren vijftig en begin jaren zestig zien we de opkomst van Minimal Art. Geometrische vormen, structuren, herhalingen, kunstwerken, sculpturen en landart. Het werk van Carl Andre, Sol le Witt, Donald Judd vindt ook in Nederland navolging.

Ook het Nederlands landschap is vormgegeven. De polders, de deltawerken zijn grootse symbolen van de Nederlandse moderniteiten identiteit. In vogelvlucht ziet Nederland er uit als de Victory Boogiewoogie.

In de tentoonstelling Modern Nederland komen een aantal case studies aan bod die het netwerk van overheid, ontwerpers, bedrijven en opleidingen dat zo kenmerkend voor deze periode is, laten zien. In dit college focussen we op twee van deze onderwerpen. De PTT en Schiphol.

Opgericht in 1963 als ‘Associatie voor Total Design NV’ door ontwerpers Wim Crouwel, Benno Wissing en Friso Kramer en de broers Paul en Dick Schwarz werd Total Design in de jaren zestig en zeventig een in invloedrijk en toonaangevend bureau dat veel ontwerptalent en grote opdrachtgevers aan zich wist te binden.

In deze lezing spreekt Sjeng Scheijen over een vormende periode in Cocteau’s artistieke leven. Hij werkte toen samen met de Ballets Russes, het legendarische ballet- en operagezelschap van Sergej Diaghilev.

De Franse kunstenaar Jean Cocteau onderscheidde zich door zijn grote productie en veelzijdigheid. Veel van zijn vaardigheden – ontwerper, dichter, librettist, toneelschrijver, set-designer, tekenaar en schilder – bracht hij samen in het destijds relatief jonge medium film. Zijn films zijn eigenzinnige iconen van een uniek filmoeuvre. In deze lezing gaat filmhistoricus Erwin Houtenbrink aan de…

David Gullentops vertelt over het dichterschap van Jean Cocteau en de rol van Cocteau binnen de Franse literatuur.

Design Museum Den Bosch is gastheer van de toekomstgerichte architectuurconferentie ‘The Next Power of Dutch Architecture: A Change of Perspective’, een project van ROAM foundation.

De laatste dag van de Food is Fictie-tentoonstelling sluiten we af met een biertje. Maar wel merk? Elk biermerk heeft immers een eigen concept. Vanmiddag vergelijken we ze, aan de hand van de soundtracks van bierreclames. En legt biertechnicus Tom van der Veen uit hoe je een nieuwe smaak creëert.

De fictie van bier, gevoed door muziek

Nieuwe perspectieven voor de landbouw, wat zijn de keuzes? De jonge student/ondernemer Dirk-jan Kloet kiest voor deze sector en vertelt waar hij voor gaat.

Dat onze voedselproductie de komende decennia moet veranderen, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe? Malika Cieremans (Circle Ecology) weet alles over voedselbossen.

zondagmiddagcollege Verdwalen in het voedselbos

Winkels en horeca doen van alles om een prettige omgeving te creëren en klanten meer te laten kopen. Geur en muziek worden ingezet, en geografen onderzoeken hoe ze winkellocaties nog aantrekkelijk kunnen maken. Vanmiddag ontdek je of (en hoe) jij je bij het shoppen ook laat beïnvloeden door dit soort verborgen verleiders.

Zondagmiddagcollege: shopping

Lekker eten is onweerstaanbaar, en altijd en overal beschikbaar. Er komen steeds nieuwe produkten op de markt, kunnen deze nieuwe produkten ons nog verleiden? Antien Zuidberg (lector food innovation HAS) toont aan hoe we met nieuwe, innovatieve foodconcepten duurzamer en gezonder kunnen leven.

Zondagmiddagcollege Altijd iets te eten

Jos Hakkennes produceert duurzame groente, fruit en vis zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige meststoffen en medicatie. Deze middag geeft hij inzicht in zijn visie en aanpak waarbij gezondheid centraal staat.

Voedselpersonages als Zeeuws meisje, Captain Morgan en Larry (Quaker) trachten je voortdurend te verleiden met hun zoete beloften. Vanmiddag hoor je wat ze te vertellen hebben als ze met elkaar in gesprek gaan, de hoofdpersonen en de bijfiguren op de verpakkingen en in de reclames.

Meesterkok of keukenprinses? Waar komen de hardnekkige culinaire rolpatronen in de keuken vandaan? En (hoe) veranderen ze? Je komt er vanmiddag achter.

hoe belangrijk is het om te weten waar ons voedsel vandaan komt, groeit of graast? Hoe Nederlands zijn de verpakkingen in de supermarkt? En hoe succesvol zijn die nationale specialiteiten eigenlijk? Je hoort het deze middag.

Na de Tweede Wereldoorlog sloeg het gebrek aan eten om in een duizelingwekkende overvloed. Schaarste werd juist een luxe: een duur product, dat maar incidenteel te koop is, kent een enorme aantrekkingskracht. Luxe, een schaamteloze demonstratie.

Een ander neerbuigend of minderwaardig behandelen op basis van ras of huidskleur, is racisme. Reclamemakers waren er dol op, en nog steeds soms. In deze vertelling over exotisme en racisme in de supermarkt volgen het verhaal van het bedrijf Chiquita vanaf zijn ontstaan tot nu.

In Nederland wordt gemiddeld 18 minuten per dag gekookt, daarmee hebben Nederlanders een record gebroken, nooit en nergens anders was de kooktijd zo kort. Jon Verriet vertelt over de voedselgewoontes van de Nederlanders en hoe deze zich ontwikkeld hebben.

Luister, denk en praat mee over jouw keuzes in de supermarkt  lezing / zo 1 juli, 14.00 – 15.00 uur / vrij entree op vertoon van uw museumticket Handgemaakt is goed en uit de fabriek is slecht. Of toch niet? Hoe kies jij eigenlijk in de supermarkt? Door welke (onbewuste) gedachten laat jij je beïnvloeden? Welke…

Buitenshuis recreëren, we doen het allemaal: kamperen, barbecueën, dagje naar het strand. Maar waarom eigenlijk? Wat is er zo fijn aan zand tussen je broodje, muggenbeten en een plotse regenbui? Kom luisteren, praat mee. En ontdek wat voor recreant jij bent

Milou van Rossum interviewt zelfbenoemd style profiler Ellie Uyttenbroek naar aanleiding van StyleDrive.

In deze lezing gaat architectuur- en kunsthistoricus Katherine Rosmalen in op de denkbeelden en manier van werken van Sottsass.

presentatie door David Greenberg, co-founder van Environmental Communications