Filosoof Roos Slegers nodigt je in deze lezing uit om sciencefiction serieus te nemen. Sciencefiction en fantasyromans en -films worden vaak afgedaan als escapistisch: ze scheppen werelden waarin we even kunnen verdwijnen, weg van de werkelijkheid. Maar deze alternatieve werkelijkheden openen vaak ook nieuwe perspectieven op moeilijke onderwerpen als klimaatverandering.

Het lijkt zo simpel: klimaatverandering is een globaal probleem, en dus krijgen we er allemaal last van. Maar in werkelijkheid heeft lang niet iedereen op aarde een even groot aandeel in de opwarming van de aarde, en zijn de consequenties ervan voor sommigen veel urgenter dan voor anderen. In deze lezing ontdek je hoe ongelijkheid en geo-engineering samenhangen.

De ziel van Duitse steden – Het drama van verwoesting en wederopbouw, ontwerptradities van de Duitse stedenbouw
Design van het Derde RijkDit is een zondagcollege in het kader van de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ gegeven door Noud de Vreeze

Lezing Modern Nederland: De Dienst Esthetische Vormgeving PTT en Schiphol
Modern Nederland 1963 – 1989In de tentoonstelling Modern Nederland komen een aantal case studies aan bod die het netwerk van overheid, ontwerpers, bedrijven en opleidingen dat zo kenmerkend voor deze periode is, laten zien. In dit college focussen we op twee van deze onderwerpen. De PTT en Schiphol.

Opgericht in 1963 als ‘Associatie voor Total Design NV’ door ontwerpers Wim Crouwel, Benno Wissing en Friso Kramer en de broers Paul en Dick Schwarz werd Total Design in de jaren zestig en zeventig een in invloedrijk en toonaangevend bureau dat veel ontwerptalent en grote opdrachtgevers aan zich wist te binden.

Lezing ‘Het Gesamtkunstwerk: Jean Cocteau en de Ballets Russes’ door Sjeng Scheijen
Jean Cocteau – MetamorphosisIn deze lezing spreekt Sjeng Scheijen over een vormende periode in Cocteau’s artistieke leven. Hij werkte toen samen met de Ballets Russes, het legendarische ballet- en operagezelschap van Sergej Diaghilev.

De Franse kunstenaar Jean Cocteau onderscheidde zich door zijn grote productie en veelzijdigheid. Veel van zijn vaardigheden – ontwerper, dichter, librettist, toneelschrijver, set-designer, tekenaar en schilder – bracht hij samen in het destijds relatief jonge medium film. Zijn films zijn eigenzinnige iconen van een uniek filmoeuvre. In deze lezing gaat filmhistoricus Erwin Houtenbrink aan de…

Winkels en horeca doen van alles om een prettige omgeving te creëren en klanten meer te laten kopen. Geur en muziek worden ingezet, en geografen onderzoeken hoe ze winkellocaties nog aantrekkelijk kunnen maken. Vanmiddag ontdek je of (en hoe) jij je bij het shoppen ook laat beïnvloeden door dit soort verborgen verleiders.

Luister, denk en praat mee over jouw keuzes in de supermarkt lezing / zo 1 juli, 14.00 – 15.00 uur / vrij entree op vertoon van uw museumticket Handgemaakt is goed en uit de fabriek is slecht. Of toch niet? Hoe kies jij eigenlijk in de supermarkt? Door welke (onbewuste) gedachten laat jij je beïnvloeden? Welke…
