Meeslepend en beladen Waar Cocteau zich uitte als een expressionistische kunstenaar, omarmde tijdgenoot Claude Debussy nog de romantiek. De Nederlandse componist Rudolf Escher (halfbroer van de graficus Maurits Cornelis Escher) liet zich in zijn muziek inspireren door het werk van Debussy. De tentoonstelling in Design Museum Den Bosch en de concertdag rondom Debussy en Escher bieden…

David Gullentops vertelt over het dichterschap van Jean Cocteau en de rol van Cocteau binnen de Franse literatuur.

Design Museum Den Bosch is gastheer van de toekomstgerichte architectuurconferentie ‘The Next Power of Dutch Architecture: A Change of Perspective’, een project van ROAM foundation.

Tijdens de familiezondag in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch zijn er zowel in Het Noordbrabants Museum als Design Museum Den Bosch gratis workshops voor kinderen (leeftijd 4 t/m 12 jaar). Het hele gezin is welkom!

Familiezondag in het museum

Rob Philip interviewt Thijs Wolzak. Rob is zelf fotograaf en onder andere verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In deze middag gaat hij in gesprek met fotograaf Thijs Wolzak.

Binnenkijken Wolzak. Binnenkijken, foto: Thijs Wolzak

Met La Voix Humaine creëerde Jean Cocteau een tijdloze, ultieme afscheidsbrief van een vrouw aan haar man. In deze intense monoloog uit 1928 belt een vrouw van middelbare leeftijd met haar ex in een laatste poging de breuk tussen elkaar te lijmen.

Op de laatste dag van de herfstvakantie is het familiezondag in het museum. Naast gratis kinderworkshops kunnen families meedoen aan de – ook gratis – familierondleiding door Het Noordbrabants Museum én Design Museum Den Bosch.

Tijdens de herfstvakantie, van 14 t/m 21 oktober 2018, organiseren Design Museum Den Bosch en Het Noordbrabants Museum verschillende gratis workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Workshop met Thijs Wolzak

Ook om 14 uur. In het museum zijn foto’s te zien van mensen in hun bijzondere huizen, gemaakt door fotograaf Thijs Wolzak. Je gaat ze samen met een museumdocent bekijken. Daarna mag je zelf aan de slag met je eigen droomhuis.

Workshop met Thijs Wolzak

Iedereen woont in een huis. Maar elk huis is weer anders. Soms kun je aan de buitenkant, de kleur of de spulletjes die erin staan zien wat voor persoon er woont. Als jij een huis mag maken dat precies bij jou past, hoe ziet het er dan uit?

Kinderworkshop architectuur Design Museum Den Bosch

Heb jij de skills om hét winnende voedingsconcept te creëren? Doe dan mee aan de Vertical Farming Mini-Makeathon! Tijdens deze Mini-Makeathon ga je de uitdaging aan om een nieuw voedingsconcept met producten uit de vertical farm te ontwerpen, waarbij je een challenge waar vertical farming mee te maken heeft in overweging neemt.

Makeathon vertical farming

De laatste dag van de Food is Fictie-tentoonstelling sluiten we af met een biertje. Maar wel merk? Elk biermerk heeft immers een eigen concept. Vanmiddag vergelijken we ze, aan de hand van de soundtracks van bierreclames. En legt biertechnicus Tom van der Veen uit hoe je een nieuwe smaak creëert.

De fictie van bier, gevoed door muziek

Nieuwe perspectieven voor de landbouw, wat zijn de keuzes? De jonge student/ondernemer Dirk-jan Kloet kiest voor deze sector en vertelt waar hij voor gaat.

Dat onze voedselproductie de komende decennia moet veranderen, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe? Malika Cieremans (Circle Ecology) weet alles over voedselbossen.

zondagmiddagcollege Verdwalen in het voedselbos

Winkels en horeca doen van alles om een prettige omgeving te creëren en klanten meer te laten kopen. Geur en muziek worden ingezet, en geografen onderzoeken hoe ze winkellocaties nog aantrekkelijk kunnen maken. Vanmiddag ontdek je of (en hoe) jij je bij het shoppen ook laat beïnvloeden door dit soort verborgen verleiders.

Zondagmiddagcollege: shopping

Lekker eten is onweerstaanbaar, en altijd en overal beschikbaar. Er komen steeds nieuwe produkten op de markt, kunnen deze nieuwe produkten ons nog verleiden? Antien Zuidberg (lector food innovation HAS) toont aan hoe we met nieuwe, innovatieve foodconcepten duurzamer en gezonder kunnen leven.

Zondagmiddagcollege Altijd iets te eten

Jos Hakkennes produceert duurzame groente, fruit en vis zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige meststoffen en medicatie. Deze middag geeft hij inzicht in zijn visie en aanpak waarbij gezondheid centraal staat.

Wie zou er vissticks met jam willen eten? Of een kroket gevuld met hagelslag? Ga aan de slag als een echte voedselontwerper. Gebruik je fantasie en bedenk zelf een gek, nieuw voedingsproduct.  Ontwerp zelf de poster of de verpakking en neem je eigen reclamefilmpje op. De workshop is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je aan via: aanmelden@designmuseum.nl.

Wie zou er vissticks met jam willen eten? Of een kroket gevuld met hagelslag? Ga aan de slag als een echte voedselontwerper. Gebruik je fantasie en bedenk zelf een gek, nieuw voedingsproduct.  Ontwerp zelf de poster of de verpakking en neem je eigen reclamefilmpje op. De workshop is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je aan via: aanmelden@designmuseum.nl.

Wie zou er vissticks met jam willen eten? Of een kroket gevuld met hagelslag? Ga aan de slag als een echte voedselontwerper. Gebruik je fantasie en bedenk zelf een gek, nieuw voedingsproduct.  Ontwerp zelf de poster of de verpakking en neem je eigen reclamefilmpje op. De workshop is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je aan via: aanmelden@designmuseum.nl.

Ontwerp jij een nieuw plan voor de Bossche Tramkade? Tijdens deze workshop ga jij maquettes bouwen, tekenen en zelf een stuk stad vormgeven. Zo ontdek je of je het ontwerpvak leuk vindt. Misschien wil je na deze workshop wel architect worden. Dan mag jij meedenken over wonen in de toekomst.

Hoe mannelijk of vrouwelijk is jouw gerecht? Voedselvormgeving zit vol stereotyperingen, gerechten zijn vaak ‘typisch’ mannelijk of vrouwelijk. Een salade bijvoorbeeld: feminien, onmannelijk. Maar hoe komt dat? En wat kun je eraan doen? Leer hoe uitstraling jouw gerecht beïnvloed. En proef je zelf of (en hoe) daarmee de smaak verandert.

In de jaren vijftig bracht het Amerikaanse Time Life Magazine een baanbrekend kookboek met unieke, originele foodfoto’s uit: het Picture Cook Book. Wat is er sindsdien veranderd? Kom kijken, luisteren en praat mee! In deze talkshow vol kookboeken en voedselfoto’s, foodies, bloggers en foodporn.

Voedselpersonages als Zeeuws meisje, Captain Morgan en Larry (Quaker) trachten je voortdurend te verleiden met hun zoete beloften. Vanmiddag hoor je wat ze te vertellen hebben als ze met elkaar in gesprek gaan, de hoofdpersonen en de bijfiguren op de verpakkingen en in de reclames.

Kun je ze horen fluisteren in de supermarkt? Zeeuws meisje, Captain Morgan, Kapitein Iglo of Lu Prince ‘Neem me mee, praat met me, koop mij, eet me!’ Tijdens deze workshop onderzoeken we de kracht van zulke personages en merken in de voedselmarketing, door er dialogen voor te schrijven. De voedselpersonages gaan het gesprek met elkaar aan en komen zo tot leven. Op zondag 26 augustus worden de mooiste dialogen gepresenteerd aan bezoekers.

Meesterkok of keukenprinses? Waar komen de hardnekkige culinaire rolpatronen in de keuken vandaan? En (hoe) veranderen ze? Je komt er vanmiddag achter.

hoe belangrijk is het om te weten waar ons voedsel vandaan komt, groeit of graast? Hoe Nederlands zijn de verpakkingen in de supermarkt? En hoe succesvol zijn die nationale specialiteiten eigenlijk? Je hoort het deze middag.

Dat een salade véél meer kan zijn dan wat door elkaar gehusselde groenten, ontdek je tijdens deze workshop. Je kunt er zelfs een verhaal mee vertellen! Begeleid door een chefkok die gespecialiseerd is in het werken met groente, ontwerp je je eigen salade-met-een-verhaal.

Na de Tweede Wereldoorlog sloeg het gebrek aan eten om in een duizelingwekkende overvloed. Schaarste werd juist een luxe: een duur product, dat maar incidenteel te koop is, kent een enorme aantrekkingskracht. Luxe, een schaamteloze demonstratie.

Maak je eigen constructie- of deconstructiegebakje. Een gebakje of taart is vaak een smakelijke constructie van structuren en kleuren. Hoe hij zo die verrukkelijke beloften creëert, leer je in deze workshop. We analyseren een aantal klassieke patisserieën en gaan op zoek naar de grenzen van gebak

Een ander neerbuigend of minderwaardig behandelen op basis van ras of huidskleur, is racisme. Reclamemakers waren er dol op, en nog steeds soms. In deze vertelling over exotisme en racisme in de supermarkt volgen het verhaal van het bedrijf Chiquita vanaf zijn ontstaan tot nu.

Voedselfotografie is een vak apart; de belichting, de kleur en glans op het eten, het is allemaal even belangrijk. Tijdens deze workshop krijg je een kijkje in de wereld van de voedselfotograaf, en ga je zelf aan de slag met het fotograferen van voedsel.

In Nederland wordt gemiddeld 18 minuten per dag gekookt, daarmee hebben Nederlanders een record gebroken, nooit en nergens anders was de kooktijd zo kort. Jon Verriet vertelt over de voedselgewoontes van de Nederlanders en hoe deze zich ontwikkeld hebben.

Eten doe je met je ogen! Door te experimenteren met (natuurlijke) kleurstoffen, maak je je eigen dessert nóg aantrekkelijker, spannender of afschrikwekkender. Kijk maar eens hoe dat smaakt…

Wie zou er vissticks met jam willen eten? Of een kroket gevuld met hagelslag? Ga aan de slag als een echte voedselontwerper. Gebruik je fantasie en bedenk zelf een gek, nieuw voedingsproduct.  Ontwerp zelf de poster of de verpakking en neem je eigen reclamefilmpje op. De workshop is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je aan via: aanmelden@designmuseum.nl.

Luister, denk en praat mee over jouw keuzes in de supermarkt  lezing / zo 1 juli, 14.00 – 15.00 uur / vrij entree op vertoon van uw museumticket Handgemaakt is goed en uit de fabriek is slecht. Of toch niet? Hoe kies jij eigenlijk in de supermarkt? Door welke (onbewuste) gedachten laat jij je beïnvloeden? Welke…

Functioneel laten rotten van voedsel, het klinkt misschien wat onaangenaam maar veel fijnproevers likken er hun vingers bij af. Christian Weij is fermentatiespecialist en schrijver van het boek ‘Verrot lekker’. Doe mee! En zie, ruik én proef tot wat voor lekkers en gezonds gecontroleerde verrotting leidt. Smakelijk!

Buitenshuis recreëren, we doen het allemaal: kamperen, barbecueën, dagje naar het strand. Maar waarom eigenlijk? Wat is er zo fijn aan zand tussen je broodje, muggenbeten en een plotse regenbui? Kom luisteren, praat mee. En ontdek wat voor recreant jij bent

Tja, een doosje sushi, zakje gemengde sla en wat flessen prosecco halen kan iedereen. Maar hoe bereid je nou de perfecte picknick voor, eentje die precies klopt bij de plek en de mensen?

Met het hele gezin op pad door het museum! Tijdens de familiezondag in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch zijn er zowel in Het Noordbrabants Museum als Design Museum Den Bosch gratis workshops voor kinderen (leeftijd 4 t/m 12 jaar).

De ontwerpers Benno Premsela en Yvònne Joris, voormalig directeur van Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch waren in hun tijd twee toonaangevende verzamelaars en publieke persoonlijkheden. De privécollecties Keramiek van Premsela en sieraden van Joris zijn nu te zien in de tentoonstelling Show Yourself.

Milou van Rossum interviewt zelfbenoemd style profiler Ellie Uyttenbroek naar aanleiding van StyleDrive.

Tijdens de familiezondag in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch zijn er zowel in Het Noordbrabants Museum als Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch gratis workshops voor kinderen. Deze starten om 12.00 en om 14.00 uur.

In deze lezing gaat architectuur- en kunsthistoricus Katherine Rosmalen in op de denkbeelden en manier van werken van Sottsass.

Laat uw design, kunst en antiek taxeren in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Tijdens de slow art tour neem je de tijd om te kijken naar kunst en design. Je doet dit samen met andere deelnemers. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat je kunt zitten.

Altijd al met de handen in de klei willen zitten? Doe dan deze workshop keramiek onder leiding van kunstenaar Marian van Esch. Voor de workshop is geen speciale voorkennis of ervaring nodig.

Tijdens de familiezondag in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch zijn er zowel in Het Noord-brabants Museum als het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch volop gratis activiteiten voor jong en oud te doen.

presentatie door David Greenberg, co-founder van Environmental Communications