Wie zou er vissticks met jam willen eten? Of een kroket gevuld met hagelslag? Ga aan de slag als een echte voedselontwerper. Gebruik je fantasie en bedenk zelf een gek, nieuw voedingsproduct.  Ontwerp zelf de poster of de verpakking en neem je eigen reclamefilmpje op. De workshop is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je aan via: aanmelden@designmuseum.nl.

Ontwerp jij een nieuw plan voor de Bossche Tramkade? Tijdens deze workshop ga jij maquettes bouwen, tekenen en zelf een stuk stad vormgeven. Zo ontdek je of je het ontwerpvak leuk vindt. Misschien wil je na deze workshop wel architect worden. Dan mag jij meedenken over wonen in de toekomst.

Hoe mannelijk of vrouwelijk is jouw gerecht? Voedselvormgeving zit vol stereotyperingen, gerechten zijn vaak ‘typisch’ mannelijk of vrouwelijk. Een salade bijvoorbeeld: feminien, onmannelijk. Maar hoe komt dat? En wat kun je eraan doen? Leer hoe uitstraling jouw gerecht beïnvloed. En proef je zelf of (en hoe) daarmee de smaak verandert.

In de jaren vijftig bracht het Amerikaanse Time Life Magazine een baanbrekend kookboek met unieke, originele foodfoto’s uit: het Picture Cook Book. Wat is er sindsdien veranderd? Kom kijken, luisteren en praat mee! In deze talkshow vol kookboeken en voedselfoto’s, foodies, bloggers en foodporn.

Voedselpersonages als Zeeuws meisje, Captain Morgan en Larry (Quaker) trachten je voortdurend te verleiden met hun zoete beloften. Vanmiddag hoor je wat ze te vertellen hebben als ze met elkaar in gesprek gaan, de hoofdpersonen en de bijfiguren op de verpakkingen en in de reclames.

Kun je ze horen fluisteren in de supermarkt? Zeeuws meisje, Captain Morgan, Kapitein Iglo of Lu Prince ‘Neem me mee, praat met me, koop mij, eet me!’ Tijdens deze workshop onderzoeken we de kracht van zulke personages en merken in de voedselmarketing, door er dialogen voor te schrijven. De voedselpersonages gaan het gesprek met elkaar aan en komen zo tot leven. Op zondag 26 augustus worden de mooiste dialogen gepresenteerd aan bezoekers.

Meesterkok of keukenprinses? Waar komen de hardnekkige culinaire rolpatronen in de keuken vandaan? En (hoe) veranderen ze? Je komt er vanmiddag achter.

hoe belangrijk is het om te weten waar ons voedsel vandaan komt, groeit of graast? Hoe Nederlands zijn de verpakkingen in de supermarkt? En hoe succesvol zijn die nationale specialiteiten eigenlijk? Je hoort het deze middag.

Dat een salade véél meer kan zijn dan wat door elkaar gehusselde groenten, ontdek je tijdens deze workshop. Je kunt er zelfs een verhaal mee vertellen! Begeleid door een chefkok die gespecialiseerd is in het werken met groente, ontwerp je je eigen salade-met-een-verhaal.

Na de Tweede Wereldoorlog sloeg het gebrek aan eten om in een duizelingwekkende overvloed. Schaarste werd juist een luxe: een duur product, dat maar incidenteel te koop is, kent een enorme aantrekkingskracht. Luxe, een schaamteloze demonstratie.

Maak je eigen constructie- of deconstructiegebakje. Een gebakje of taart is vaak een smakelijke constructie van structuren en kleuren. Hoe hij zo die verrukkelijke beloften creëert, leer je in deze workshop. We analyseren een aantal klassieke patisserieën en gaan op zoek naar de grenzen van gebak

Een ander neerbuigend of minderwaardig behandelen op basis van ras of huidskleur, is racisme. Reclamemakers waren er dol op, en nog steeds soms. In deze vertelling over exotisme en racisme in de supermarkt volgen het verhaal van het bedrijf Chiquita vanaf zijn ontstaan tot nu.

Voedselfotografie is een vak apart; de belichting, de kleur en glans op het eten, het is allemaal even belangrijk. Tijdens deze workshop krijg je een kijkje in de wereld van de voedselfotograaf, en ga je zelf aan de slag met het fotograferen van voedsel.

In Nederland wordt gemiddeld 18 minuten per dag gekookt, daarmee hebben Nederlanders een record gebroken, nooit en nergens anders was de kooktijd zo kort. Jon Verriet vertelt over de voedselgewoontes van de Nederlanders en hoe deze zich ontwikkeld hebben.

Eten doe je met je ogen! Door te experimenteren met (natuurlijke) kleurstoffen, maak je je eigen dessert nóg aantrekkelijker, spannender of afschrikwekkender. Kijk maar eens hoe dat smaakt…

Wie zou er vissticks met jam willen eten? Of een kroket gevuld met hagelslag? Ga aan de slag als een echte voedselontwerper. Gebruik je fantasie en bedenk zelf een gek, nieuw voedingsproduct.  Ontwerp zelf de poster of de verpakking en neem je eigen reclamefilmpje op. De workshop is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je aan via: aanmelden@designmuseum.nl.

Luister, denk en praat mee over jouw keuzes in de supermarkt  lezing / zo 1 juli, 14.00 – 15.00 uur / vrij entree op vertoon van uw museumticket Handgemaakt is goed en uit de fabriek is slecht. Of toch niet? Hoe kies jij eigenlijk in de supermarkt? Door welke (onbewuste) gedachten laat jij je beïnvloeden? Welke…

Functioneel laten rotten van voedsel, het klinkt misschien wat onaangenaam maar veel fijnproevers likken er hun vingers bij af. Christian Weij is fermentatiespecialist en schrijver van het boek ‘Verrot lekker’. Doe mee! En zie, ruik én proef tot wat voor lekkers en gezonds gecontroleerde verrotting leidt. Smakelijk!

Buitenshuis recreëren, we doen het allemaal: kamperen, barbecueën, dagje naar het strand. Maar waarom eigenlijk? Wat is er zo fijn aan zand tussen je broodje, muggenbeten en een plotse regenbui? Kom luisteren, praat mee. En ontdek wat voor recreant jij bent

Tja, een doosje sushi, zakje gemengde sla en wat flessen prosecco halen kan iedereen. Maar hoe bereid je nou de perfecte picknick voor, eentje die precies klopt bij de plek en de mensen?

Met het hele gezin op pad door het museum! Tijdens de familiezondag in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch zijn er zowel in Het Noordbrabants Museum als Design Museum Den Bosch gratis workshops voor kinderen (leeftijd 4 t/m 12 jaar).

De ontwerpers Benno Premsela en Yvònne Joris, voormalig directeur van Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch waren in hun tijd twee toonaangevende verzamelaars en publieke persoonlijkheden. De privécollecties Keramiek van Premsela en sieraden van Joris zijn nu te zien in de tentoonstelling Show Yourself.

Milou van Rossum interviewt zelfbenoemd style profiler Ellie Uyttenbroek naar aanleiding van StyleDrive.

Tijdens de familiezondag in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch zijn er zowel in Het Noordbrabants Museum als Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch gratis workshops voor kinderen. Deze starten om 12.00 en om 14.00 uur.

In deze lezing gaat architectuur- en kunsthistoricus Katherine Rosmalen in op de denkbeelden en manier van werken van Sottsass.

Laat uw design, kunst en antiek taxeren in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Tijdens de slow art tour neem je de tijd om te kijken naar kunst en design. Je doet dit samen met andere deelnemers. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat je kunt zitten.

Altijd al met de handen in de klei willen zitten? Doe dan deze workshop keramiek onder leiding van kunstenaar Marian van Esch. Voor de workshop is geen speciale voorkennis of ervaring nodig.

Tijdens de familiezondag in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch zijn er zowel in Het Noord-brabants Museum als het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch volop gratis activiteiten voor jong en oud te doen.

presentatie door David Greenberg, co-founder van Environmental Communications